Старите автомобили в България да не могат да влизат в

...
Старите автомобили в България да не могат да влизат в
Коментари Харесай

Идеята да има ековинетки, с които да се ограничават автомобилите, набира сила

Старите коли в България да не могат да влизат в центъра на огромните градове или даже на територията на огромните градове в дни на интензивно замърсяване – наподобява като химера, само че може би не. Това най-малко сочи следващото изказване на депутата от ГЕРБ Станислав Иванов, който още веднъж заприказва за въвеждане на така наречен ековинетки.
Съгласно желанията на ръководещите, става въпрос за винетки в три цвята, които да указват какъв е екологичният стандарт на съответния автомобил. С тези винетки, които да се слагат при техническия обзор на автомобила на база на тест какво количество нездравословни газове отделя колата, доста елементарно органите на КАТ биха могли да се ориентират кои моторни транспортни средства да стопират. Мярката би се прилагала единствено когато кметовете на съответните обитаеми места разгласят, че има ден с прекалено нечист въздух – най-малко такава е концепцията.
В момента, посредством Наредба 32 – за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на пътните транспортни средства, се дефинира положението на съответния автомобил и дали е кадърен за придвижване по пътищата на България. Тази разпоредба се издава от министъра на превоза.
Засега концепцията, която Иванов изложи и пред Нова телевизия, е следната – коли със стандарти Евро 5 и 6 да имат зелена винетки, тези с Евро 3 и 4 – жълта, а такива с Евро 1 и 2 – алена. В България обаче има към 1,503 млн. автомобила, които са на възраст 20 и повече години, а единствено към 170 000 са на възраст до 4 години. 1,590 млн. пък са на дизел, а 1,610 млн. – на бензин.
В Париж цветната винетна система е въведена от дълго време, само че тя е допълнително цветове – шест. Там се взема поради и какъв е автомобилът – дали е на дизел, на бензин или електрически автомобил. Средната възраст на автопарка във френската столица е 9 години. А колите, които не покриват никакъв стандарт – тези, които са създадени преди 1997 година, не могат да влизат в града при дни на замърсяване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР