Старинните каварненски чешми от турско време са разположени по пътя

...
Старинните каварненски чешми от турско време са разположени по пътя
Коментари Харесай

Старинните каварненски чешми - от легендата до днес

Старинните каварненски чешми от турско време са ситуирани по пътя от града към нос Чиракман на морския бряг. Десетина от тях досега са реставрирани. Не всички чешми са възобновени, а доста от тях са потърпевши от интензивността на иманяри. " Част от тях са били изоставени, унищожени, изгубено било водохващането. Самата чешма стартира да буренясва, да се унищожава. Иманярите ги разрушават в търсене на турски съкровища – по легендите към чешма, към остаряло дърво ги търсят ", описа в предаването " 12+3 " шефът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев. Постоянно се борим с легенди и митове от по-тъмния бранш - хората имат вяра, добави музейният шеф.
Според него старинните чешми са неповторим акцент в Каварна. Те са от XV век. Някои от тях дружно с хамама са образували дребен комплекс. Една от чешмите е доставяла водата за хамама. Имало е котелно помещение, което е загрявало водата. По пътя на старинните чешми има и други забавни туристически обекти, свързани с историята на града. " Стигаме до феодален мост, който е свързвал морската зона с пристанището. Стигаме до старите магазини долу в по-късно време, които, популярност Богу, за разлика от Балчик, не се унищожиха, и се качваме горе към нос Чиракман. Това е една пътека, която може да бъде естествено следвана. Те са неповторим маршрут, защото слизат по ждрелото на тази вада, на този бързей. Малко хора го знаят даже в Каварна: имало е водна мелница, за жалост към този момент има единствено основи от мелницата ", разказва маршрута на чешмите Пенко Георгиев.

Възстановяването на чешмите е намерило добър отзвук измежду локалните, тъй като хората считат тази традиция за огромно богатство, означи още Пенко Георгиев:

" Тъй като чешмата не е инцидентно място. На мястото на всички тези чешми, на хамама надлежно, както са от XV век, надлежно е имало и водоизточник, и светилище още от римската ера. Тези неща се трансферират от цивилизация на цивилизация. Никой не открива топлата вода, в тази ситуация - студената. Всеки употребява това, което някой е оставил в предишното. Така че правейки реставрацията на хамама, на турската баня, имаше хипокаустно отопление - останало свидетелство от римската ера. Което приказва, че там е имало римска баня. Единствената разлика в структурата е, че в центъра на римската баня има басейн, а в турската има цялостни корита с топла и студена вода и се обливаш с тасчета. " Още за тайните на каварненските чешми чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР