Старинна сграда от емблематичния квартал на Пловдив Капана“ се усмихва

...
Старинна сграда от емблематичния квартал на Пловдив Капана“ се усмихва
Коментари Харесай

Емблематичният квартал „Капана“ грее върху медал от сребърна колекция

Старинна постройка от емблематичния квартал на Пловдив „ Капана “ се усмихва от лицето на неповторим сребърен орден. Той съставлява най-новото ювелирно произведение на капиталовия и колекционерски пазар у нас. Медалът е 4-ият шедьовър от възпоменателна сбирка с общо 5 претекста, изобразяващи най-разпознаваемите културни и архитектурни знаци на града под тепетата. 24-грамовото украшение с изписано на латиница име „ KAPANA “ има на гърба си логото „ Пловдив - Европейска столица на културата 2019 “. Отсечено е в лимитирана серия от 3 хиляди бройки, оповестиха от компания „ Булминт Холдинг “, инициираща основаването на капиталовите артикули, и към този момент е в продажба на www.bulmint.com.

Съвсем скоро следва да бъде направен и последният 5-и орден.  Реализирането на цялата сбирка, от която през лятото бяха изсечени „ Античен спектакъл “, „ Римски стадион “ и „ Хисар капия “, е в партньорство с фондация „ Пловдив 2019 “ и община Пловдив.
Изборът на претекст, точно от тази градска зона за лице на 4-ия орден, е свързан от неговата характерна роля в предишното и сегашното на Пловдив. Създаденият през 15-и век квартал „ Капана “ се намира в същинския център на града и концентрира занаятчийския еснафин към някогашните Централни хали. Наречен е по този начин поради самобитната плетеница от дребни улици. Проект от 2014-а трансформира „ Капана “ в квартал на креативните промишлености, обвързвайки го с избирането на Пловдив за Европейска столица на културата. В момента, като едно от най-привлекателните места в града, кварталът се явява мост сред отминалата ера на занаятчийството и актуалната просвета.

В центъра на композицията на орден “KAPANA ” е постройка от началото на ХХ-ти век. Характерният образ на този жанр е характерен за множеството здания в това необикновено място. Въпреки дребният размер на монетата с огромна точност са направени всички елементи по фасадите на къщите. За да се почувства артистичната атмосфера, на напред във времето минават флагчета, трансформирали се в признак за образа на „ Капана “. Сградите и флагчетата са с матова повърхнина, а фонът пред и над архитектурата, както и под буквите, е ослепителен емайл. Този контрастност в допълнение акцентира комплицирания контур на постройката.
„ От квартал „ Капана “ в предишното потеглят трендове, образува се усет на поколенията към непреходното, към културата. Стремежът ни е да скрепим още по-здраво връзката с традициите, възпитавайки младежите в нови полезности. Увековечаването на неповторимото културно завещание е една от тях. Затова колекционирането и подаряването на такива медали става все по-популярно. Изделията от сребърната сбирка са скъпи сами по себе си, както и със своите послания – трансформират в творби на изкуството символни места от най-стария жив град в Европа и културна столица на континента за 2019 година “, споделят от „ Булминт Холдинг “.
Автор на художествения план на медала „ KAPANA “, както и на „ Римски стадион “ и „ Хисар капия “ от сребърната сбирка, е Иван Тодоров от студио „ Ивел Арт ”.

Медалът „ KAPANA “ има размери като предните 3 произведения от сбирката. За направата е употребявано сребро с проба 925. Диаметърът на медала е 38,6 мм и има равен кант. Изкусните мат-гланц гравюри са направени в така наречен „ proof “ или висше качество. Всеки сребърен орден от сбирката е съпроводен със документ за качество в тематично завършена първокласна опаковка. За постигането еталонна съвършеност специалистите на „ Булминт Холдинг “ ползват най-модерните в международен мащаб способи на монетосечене. Изделията от сбирката нямат номинална стойност, по тази причина се назовават медали, прецизираха от компанията.
Предстоящото изсичане на 5-ия претекст от сбирката се явява самобитна кулминационна точка на концепцията за претворяването във висококачествено сребро на пловдивски знаци. На лицевата му страна ще бъдат изобразени в обща комбинация няколко от най-значимите от тях. Петият орден ще бъде по-луксозен, с по-голям диаметър и тегло, изясняват от „ Булминт Холдинг “. За разлика от останалите произведения в сребърната сбирка само неговият надпис „ Древен и безконечен “ ще бъде на кирилица.

Закупуването на произведения от вида „ KAPANA “ и останалите от сребърната сбирка е сполучлив капиталов ход, твърдят финансови специалисти. От естетическа позиция ювелирният орден самичък по себе си е автентичен предмет, който би могъл да бъде поднесен като атрактивен подарък за близки и даже за публични лица.
Някои от комерсиалните обекти, в които се продава сбирката, е тъкмо в центъра на квартал „ Капана “ – в бижутерско ателие на ул. “Златарска “ 5 и на ул. " Железарска " № 7. Сребърните медали могат да се закупят от комерсиалната мрежа на „ Булминт Холдинг “ в цялата страна, както и онлайн от уеб страницата на компанията www.bulmint.com.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР