Стари софийски автобуси стават атракция. Ентусиасти са се заели да

...
Стари софийски автобуси стават атракция. Ентусиасти са се заели да
Коментари Харесай

Стари софийски автобуси стават атракция

Стари софийски рейсове стават атракция. Ентусиасти са се заели да търсят, купуват и въстановяват транспортните средства. Кои са тези младежи и кой е следващият техен шедьовър?
Те кръстосваха София години наред. В тях мина младостта на стотици хиляди столичани, които всеки ден опровергаваха написания формален брой на седящи и правостоящи. Сега “вносните” през 2007 година мерцедеси към този момент са в категория “Ретро” - а тъкмо това впечатлява група младежи.
"Много крепко беше. След учебно заведение се качвахме. Сядахме откъм гърба, до мотора. Емоцията е веднъж! ", спомня си Димитър Игнатов.
Независимо с какви мемоари свързвате тези рейсове, моделът O350G, в който се возим, е неповторим за света и за България. У нас това е последният от този тип в придвижване.
"Той е първият със задноразположен мотор в света. Системата е патентована от производителя ", изяснява Стефан Гагов.
"Този рейс е създаден през 1983 година в Германия. И дълги години е бил част от градския превоз на град Бремен ", прибавя Васил Василев.
И още нещо, много напредничаво за времето си. Вратите имат бутон за отваряне от пасажерите. Дори има и блокировка, с цел да не защипе вратата накой пасажер. Това е технология още от 70-те
От завода в Манхайм, през улиците на Бремен, службата му продължава с служащите в сливенско дружество. В края на виталния си път, малко преди да отиде за скрап, рейсът към този момент е в ръцете на съдружие “Градски превоз и инфраструктура”. В една от редките обиколки из София лидер е Петър Мирчев. Шофьор от Столичния градски превоз, който е карал и новите, и старите членове на автопарка. Всяко от момчетата се е специализирало в избрана активност.
"За надеждност - новото постоянно ще е по-надеждно. Старото обаче е с темперамент. Да видиш остарял рейс в придвижване по улиците на София, сега хората още не го правят оценка. След известно време подобен "Мерцедес ", "Икарус ", "Чавдар ", във типа, в който са били - тогава тръпката ще бъде доста огромна. ", споделя Стефан Мирчев.
И това ще се случи. Момчетата последователно попълнят сбирката с рейсове. Един по един ръждясалите автобуси се връщат към живот. Безценна помощ оказват от Столичния градски превоз. Дружината обаче търси и доброволци. Не биха се разсърдили и на дарения, защото възобновяване на машините не е на ниска цена.
В бъдеще старите "зверове " още веднъж ще бръмчат из София. Но към този момент като туристическа атракция и сантиментален спомен.
Има и чужденци с интерес към тези пътувания и това са напълно друга група туристи - платежоспособни. Това би подобрило имиджа на София като туристическа дестинация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР