Стари седесари се събраха в залата на института по социология

...
Стари седесари се събраха в залата на института по социология
Коментари Харесай

Къде е синята мечта 30 г. след учредяването на СДС

Стари седесари се събраха в залата на института по социология и философия на Българска академия на науките, където преди 30 години се е зародила концепцията за основаването Съюз на демократичните сили, с цел да отбележат юбилея от учредяването на най-старата дясна групировка у нас след 10 ноември 1989 година

Съучредителите Петко Симеонов, доктор Константин Тренчев и Петър Берон бяха измежду присъстващите, както и някогашният народен представител от Съюз на демократичните сили Соломон Паси, както и столичният кмет от зората на демокрацията, зеленият Александър Каракачанов, съобщи БГНЕС.

Симеонов прочете цели от учредителната декларация на Съюза на демократичните сили, а доктор Тренчев си напомни какво се е случило на днешната дата преди 30 година

„ Днешното събитие е едно възпоменание на събитие отпреди 30 години. В тази зала, която имаше друга настройка, и през днешния ден е необитаема, се събирахме ръководителите на опозиционните придвижвания и обсъждахме какви да бъдат идващите ни стъпки. Стигна се до концепцията да създадем нещо общо. Тук се зароди концепцията за основаването на партията, само че самото Съюз на демократичните сили като решение се взе в един апартамент покрай Румънското посолство. Там беше определено и името “, върна се обратно във времето доктор Тренчев и добави, че самото оповестяване на Съюз на демократичните сили е станало в тогавашния Гранд хотел София.

Попитан каква е равносметката за тези години, той сподели, че тя не е оптимистична, тъй като фантазиите им са се разминали с действителността.

„ Нас ни обединяваше желанието да променим нещата. Всички знаехме какво желаеме и това ни обединяваше. Това, което ни разединяваше беше, че не знаехме по какъв начин да го реализираме. Опит нямахме, пък и нямаше по какъв начин да го натрупаме, защото опозиционното придвижване в България е от 16.01.1988 година откогато Илия Минев основава самостоятелното сдружение. Ние не сме причина за 10.11.1989 година, само че ни е бяхме един признак, че нещо в това общество би трябвало да се промени, тъй като хората не могат да търпят статуквото “, сподели той и призна, че все пак някои от фантазиите им като да няма софийско жителство; хората да могат да пътуват свободно зад граница, да няма „ Корекоми “, да няма напън върху това което мислиш и приказваш са се сбъднали.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР