Стареенето е естественият процес за живите организми. Хората, обаче, като

...
Стареенето е естественият процес за живите организми. Хората, обаче, като
Коментари Харесай

Внимание: Смартфоните и компютрите състаряват

Стареенето е естественият развой за живите организми. Хората, обаче, като рационален разсъдък, не обичат да остаряват. Ето за какво кремовете и диетите срещу стареене са толкоз горещи трендове в целия свят. Учените обаче откриха, че синята светлина, която идва директно от обичания ви смарт телефон, таблет или компютър, може да се отрази на дълголетието ви, осведоми „ Сабах “.

Отдавна е известно, че синята светлина е неприятна за мозъчните кафези и ретината. Неотдавнашно изследване, извършено от Държавния университет в Орегон, твърди, че кожните кафези също са уязвими към прословутата синя светлина.
 

За проучването е употребена Drosophila melanogaster, елементарната плодова муха, значим като модел организъм заради клетките и механизмите на развиване, сходни на тези на други животни и хора.

Мухите, подложени на ежедневни цикли от 12 часа светлина и 12 часа мрачевина, и мат по-кратък живот спрямо мухите, държани в цялостен мрак, или тези, държани на светлина с филтрирана синя дължина на вълната.

Освен провали в мозъчните кафези и в ретините на мухите, изложени на синя светлина, някои от тях са изгубили и способността си да се катерят.-->

В публикацията, оповестена в „ Science Daily “, ръководителят на проучването, Джага Джайбултович , споделя „ Фактът, че светлината форсира стареенето при мухите, първоначално ни беше доста неочакван. Измерихме изражението на някои гени в остарели мухи и открихме че отговарящите за напрежението защитни гени са изразени, в случай че мухите се държат на светлина. Ние предположихме, че светлината контролира тези гени ".

Докато учените не намерят метод да предотвратят нездравословното влияние на сините светлини върху хората, има няколко неща, които можете да извършите, с цел да се отбраните по-добре.
Очила с кехлибарени лещи ще филтрират синята светлина и ще предпазят ретините ви. А телефони, преносими компютри и други устройства могат да бъдат настроени да блокират сините излъчвания.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР