Старческото далекогледство (пресбиопия) изобщо не е толкова старческо. Началната му

...
Старческото далекогледство (пресбиопия) изобщо не е толкова старческо. Началната му
Коментари Харесай

Кого подминава старческото далекогледство?

Старческото далекогледство ( пресбиопия ) въобще не е толкоз старческо. Началната му изява е в ранната и дейна възраст от 45 години. Това е физиологичен развой , който няма по какъв начин да се избегне. Засяга хората на възраст, в която нормално те доближават подем в кариерата си, и постанова да бъде поправено, с цел да се запазят положителното зрение и качеството на живота.

Пресбиопия е отдалечаване на най-близката точка на ясно виждане – когато би трябвало да отдалечим книгата

Представлява последователно разрастваща се рефрактерна непълнота на окото – намаляване в пречупващите му благоприятни условия – обвързвана със стареенето. Нарушава се опцията за аклиматизация – развой на динамично увеличаване на пречупвателната дарба на окото, който му разрешава да вижда ясно и закрепено близко ситуирани предмети – да вземем за пример текст.

Главни дейци на аклиматизацията са лещата и нейният асистент цилиарният мускул . Той е ситуиран циркулярно към лещата и е обвързван с нея посредством връзки. Когато мускулът е провиснал, лещата е опъната. При взор наоколо цилиарният мускул се редуцира, при което дистанцията сред него и лещата понижава и с това понижава и тегленето и напрежението в лещата.

Лещата се отпуска и издува, с което порастват предно-задната ѝ ос и пречупващата ѝ дарба. В млада възраст ядрото на лещата е малко, а кората ѝ е мека и дебела, което разрешава забележителна смяна във формата ѝ и добра аклиматизация. С придвижване на възрастта ядрото на лещата пораства, а кората ѝ изтънява – резултатът е отслабена опция за аклиматизация.

За тези с обикновено зрение – еметропи
Еметропи са хората, които нямат рефрактерни аномалии. Те стартират да долавят усложнения в четенето на към 45-годишна възраст. Четенето на положително осветяване към момента е положително, само че при по-голяма дълготрайност текстът стартира да става неразбираем, появяват се сълзене и болежка в очите и челото и на човек му се постанова да отдалечи текста от очите, с цел да може да го фиксира.

На към 50-годишна възраст тези хора към този момент се нуждаят от очила за четене . На 45 години понижената пречупвателна дарба на лещата при четене от към 33 см се компенсира сполучливо от очила с диоптър (+1,5 Д). На всеки 5 години диоптърът се усилва с по още (+0,5 Д): 50 година – (+2 Д), 55 година – (+2,5 Д) и т.н.
За далекогледите
Хиперметропичното око е релативно по-слабо пречупващо. То непрестанно прибягва до аклиматизацията, с цел да вижда ясно – без значение дали следените обекти са наоколо или надалеч ситуирани.

При младежи се поправя при потребност зрението наоколо – с очила за четене – където аклиматизацията не може да обезпечи задоволително ясно виждане.

При възрастни обаче, резултатите на остаряването на лещата утежняват далекогледството и при тези пациенти пресбиопията стартира по-рано. В избран миг се постанова изпписването на два чифта очила:

Един чифт за непрекъснато носене Акомодацията към този момент освен наблио е затруднена, само че и надалече, което постанова потребността от такива очила.

Един чифт за четене (работа наблизо) Тези очила поправят далекогледството и пресбиопията. Техният диоптър е общ брой от диоптъра за гледане надалече и тези, съответстващи на възрастта. Например далекоглед човек на 50 години с диоптър (+3 Д), би трябвало да чете с очила (+3 Д) + (+2 Д) = (+5 Д).

За късогледите
При миопия също се развиват процесите на стареене на лещата, само че за сметка на това според от степента й, пресбиопията настава по-късно или въобще не се демонстрира.

Свързани публикации.. Изкуствена роговица ще лекува старческо далекогледство 0 Виждат ли далекогледите надалече? 0 Диоптрични очила или лещи - кой е верният избор? 1 Особеностите на миопичното око са такива, че то е мощно пречупващо и вижда ясно на разстояние по-малко, от това, на което ще вижда добре еметропичното око. Надалече обаче, късогледото око няма по какъв начин да вижда ясно и това изисква носене на очила за надалеч с разсейващи стъкла – негативен диоптър.

Отслабването на пречупващите качества на късогледото око от ден на ден го доближава до положението на еметропия. Така да вземем за пример един човек, който цялостен живот е носил очила надалече с доптър (-2 Д) на 50-годишна възраст по предписание лещата му ще е изгубила 2 Д пречупваща мощ. Съответно корекцията за него ще бъде: (- 2 Д) + (+ 2 Д) = 0.

За някои от хората с миопия е мъчно да свикнат, че към този момент не могат да четат ясно от доста близко разстояние, само че усъвършенстваното зрение за надалеч е добре пристигнало.

Възрастово обусловените промени в структурите на окото и тялото изобщо не подминават никого и няма по какъв начин да се избегнат. Но какъв ще бъде резултатът им върху зрението ни доста зависи от предшестващото му положение.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР