Старческите домове и домовете за деца остават затворени за прием

...
Старческите домове и домовете за деца остават затворени за прием
Коментари Харесай

Въвежда се 14-дневна карантина при прием в старчески дом

Старческите домове и домовете за деца остават затворени за банкет на нови жители и визити от близки до края на епидемиологичната конюнктура на 14 юни, само че дневните центрове и другите обществени услуги за деца и възрастни последователно стартират да възвръщат работа, излиза наяве от инструкции на Агенцията за обществено подкрепяне за противоепидемичните ограничения в тези институции.

В постройките би трябвало да се прави постоянно разчистване, проветряване и стерилизация. Контролът на входовете би трябвало да е засилен, като няма да се позволяват хора с нараснала температура или грипоподобни признаци. Доставчиците на обществени услуги би трябвало да подсигурят защитни средства – дезинфектант за ръце, маски, шлемове, ръкавици и други за чиновниците. Потребителите, които посещават услугите, също би трябвало да носят маски, гласят напътствията.

Голяма част от обществените услуги ще възстановят работа първоначално единствено с самостоятелни съвещания, като всеки консуматор е свободен самичък да реши по кое време да стартира още веднъж да посещава съответния център. Става дума за дневни центрове за поддръжка на деца и младежи и услуги за възрастни. Анкета с над 600 такива звена демонстрира, че част от тях са подготвени да възстановят и груповите занимания при избран график. Много от потребителите на тези услуги обаче са хора с физически увреждания и към момента изпитват терзания от обществени контакти.

В напътствията се разказват и разпоредбите, които ще се съблюдават при отварянето на старческите домове и другите институции от резидентен вид. Те са затворени от началото на изключителното състояние за настаняване на нови жители и визити от външни хора. С изключение на няколко огнища, България като цяло съумя да опази старческите домове от КОВИД-19. Занапред при постъпване на нов жител на дома, той ще се слага наложително в 14-дневна карантина в независима стая. Същото условие се вкарва и за консуматори след домакински отпуск или болнично лекуване (именно след посещаване във видинската болница плъзна болестта в дома в Гара Орешец). В продължение на 14 дни обслужването на тези консуматори би трябвало да се прави от екип от едни и същи чиновници, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. Не е ясно ще съумеят ли домовете да се оправят с противоепидемичните условия при лимитираните благоприятни условия на личния състав.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР