Старателно замаскирани ракетни шахти, командни пунктове, секретни лаборатории и подземни

...
Старателно замаскирани ракетни шахти, командни пунктове, секретни лаборатории и подземни
Коментари Харесай

Бели петна на картата. Петте най-загадъчни военни бази в света

Старателно замаскирани ракетни шахти, командни пунктове, секретни лаборатории и подземни бункери. Земното кълбо е покрито от цяла мрежа външно незабележими военни обекти, които обаче са способни съществено да повлияят на хода на бойните дейности.

Area 51, Съединени американски щати



На именитата база „ Зона 51” в пустинята на щата Невада са приписвани проучване на извънземни технологии, основаване на „ летящи чинии”, обработване на бойни вируси за заличаване на цялото човечество, генетични опити.

По публични данни в Зона 51 се създават пробни летателни апарати и системи въоръжения. Там са изпитвани височинните разследващи самолети Lockheed U2, A-12 и SR-71, а по този начин също популярните " невидими " F-117 Nighthawk.

По някои сведения в този момент в Зона 51 се занимават със свръхсекретните хиперзвукови стратегически невидими разузнавачи SR-91 Aurora. По медийни данни, те ще развиват скорост до 20 хиляди км/час.

Guantanamo Bay, Куба



Американската ВМБ в залива Гуантанамо в Куба навърши 100 година Площта й е към 117 кв. км. Пристанището побира 50 огромни кораба, в това число самолетоносачи. На сушата има над 1500 служебни и жилищни обекти, механизирано пристанище, съдоремонтни работилници, плаващ док, хранилища.

Базата обаче получи печална международна популярност около едноименния затвор на нейна територия. Американците от 2002 година държаха там към 1000 пандизчии без съд и разследване, в този момент са останали към 40 души.

Военноморска база Yulin, Китай



Голямата китайска ВМБ Джулин на остров Хайнан стана известна наскоро. Според сателитни фотоси, в нея могат да се поберат до 20 подводници с МБР. На кейовете могат да се разположат без усложнение 2 авионосни групи. Не е ясно какъв брой изхода има.

Подземният комплекс NORAD в планината Шайен, Съединени американски щати



За сърце на националната сигурност на Съединени американски щати се смята високата планина Шайен в покрайнините на град Колорадо Спрингс и скриващият се под нея непрекъснат под земята команден комплекс Център на обединеното командване на въздушно-космическата защита на Северна Америка (NORAD). Структурата сплотява американската и канадската системи за Противовъздушна отбрана и ПРО. При нуклеарна война от този бункер политическото и военното управление на Съединени американски щати ще командват войските.

Строителството стартира през 1961 година За три години в недрата на планината Шайен е основана система от изкуствени пещери. Прокарани са 3 тунела (дължина 180 м, височина 20 м и широчина 15 м), които са пресечени от други четири тунела (дължина 100 м, височина 17 м и широчина 10 м). Така е завършена самобитна решетка.

В тези камери са ситуирани 15 железни структури (по създание триетажни сгради), останалите са на 1-2 етажа. Всичко е облицовано с железни листове с дебелина 9,5 мм. Конструкциите са върху специфични пружини, правещи комплекса резистентен на трусове и последици при нуклеарен удар.

Подземна военноморска база Olavsvern (Норвегия)



Норвежката морска база Олавсверн е издигната по време на Студената война южно от град Тромсьо. Конструктивно това е подводен изсъхнал док с директни изходи към морето.

Общата повърхност въз основата доближава 25 дка. По време на Студената война комплексът е употребен от американски подводници, патрулиращи в Северния Ледовит океан и следящи руските подводни ракетоносци.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики базата дълго време останала без работа и през 2011 година е оповестена за продажба. Оласверн е купена от предприемача Гунар Вилгелмсен, а той я отдал под аренда за базиране на съветски научноизследователски съдове. Това е нейният статут до в този момент.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР