Старата сграда на Народно читалище 4 май-1897“ в Батак от

...
Старата сграда на Народно читалище 4 май-1897“ в Батак от
Коментари Харесай

Спасяват с кампания 120-годишно читалище

Старата постройка на Народно читалище „ 4 май-1897 “ в Батак от години тъне в съсипия, а поддръжка за финансиране на ремонта от виновните за това институции няма. В опит да спасят историческото здание, от екипа на културното ведомство се обръщат за помощ към общността.

Ето и обръщението на основателите към родолюбиви хора, които биха могли да дадат поддръжката си:

" Екипът от читалищните служащи от „ Народно читалище -1897 година “ - гр. Батак приканва всички свои съграждани и сънародници да оказват помощ да се опази наследството на тези будни батачани, които макар компликациите, понасяни от тях в годините след Освобождението на България, са отделили от залъка си, с цел да възродят и запазят за поколенията културата на българския народ.

През далечната 1897 година в Батак учители, занаятчии и други будни батачани основават читалище. В тези тежки времена, когато с труд поставят основите на нова страна, когато към момента оплакват своите мъртви, те събират силите си, с цел да дадат на децата си достъп до просвета и обучение – музика, книги, изкуство. За да увековечат паметта на батачани, починали през Априлското въстание през май 1975 год., за име на читалището се приема “ Читалище – монумент “ 4-ти май “.

От 1979 год. читалището се обитава в нова постройка. А остарялата постройка се е употребила за градското кино и книжарница. Новата постройка разполага с обособени репетиционни, кръжочни и лекционни зали. Оборудвани са съвременни гримьорни. Голяма концертна зала дава опция за посещение на представителни колективи, театрални сформира, естрадни сформира и други. Читалищната библиотека разполага с настрана помещение, в което влизат читалня, книги за свободен достъп, детски отдел, фонотечен отдел, книгохранилище ".

С помощта на доброволци е основана страничка на читалището:

https://chitalishte4may.wordpress.com/

и в допълнение специфична страница за дарителската акция:

https://chitalishte4may.wordpress.com/2018/11/06/donation_old_building/

Ще се разгласява информация на страницата на читалището във Facebook:

“Народно читалище " 4 май - 1897 година ", гр. Батак ” @chitalishte.batak

https://www.facebook.com/chitalishte.batak/?view_public_for=468651856957028

Това са първите ни стъпки и ще търсим всякаква поддръжка за разпространение на концепцията.

Можете да се свържете с нас на тел.: + 359 3553 2242, на посочената е-поща, както и на мобилен телефон 0888 71 06 28 ", приключва апелът на Боянка Пенчева, секретар на Народно читалище “4 май - 1897 година “ - гр. Батак.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР