Старата православна църква на Украйна, която е към Московската патриаршия,

...
Старата православна църква на Украйна, която е към Московската патриаршия,
Коментари Харесай

Кремълска пропаганда от украински манастир?


Старата православна черква на Украйна, която е към Московската патриаршия, публично се отхвърли от Москва. Тайните служби обаче подозират, че нейни свещеници популяризират съветска агитация и поддържат съветската инвазия.

Видеоклипът е къс, само че развълнува доста хора в. На него се вижда по какъв начин верующи в църквата на известния Киевски пещерен манастир пеят песента " Майчице Русия, разсъни се! ". И тъкмо това породи същинско неодобрение. Как по този начин таман посред тази украинска забележителност се популяризира?

Проруски листовки

Следва обиск, осъществен от СБУ - Службата за сигурност на Украйна. „ Но въобще не ставаше дума за песента “, изясни пред украинските медии Виктор Яхун, генерал-майор от тайните служби. " Хората ни обърнаха внимание на доста неща, които трябваше да проверим. Ставаше дума най-много за това, което хората виждат, когато влязат в църквата - за литературата, която е изложена там. ”
Редакцията предлага
СБУ разгласи, че част от нея е проруска, и разгласява фотоси на листовки, написани на украински. Те гласят: " Един народ. Една религия. Една страна ". И още: " В политическо отношение Украйна е обособена страна. В духовно и историческо отношение тя в никакъв случай не е съществувала. Пред Бога сме един народ ”.

И всичко това – съпроводено с портрет на съветския, глава на Руската православна черква. Той е доверено лице на съветския президент Владимир Путин и оправдава войната против Украйна като. Църквата му е под въздействието на съветската загадка работа ФСБ, споделя Петро Бурковский, шеф на киевския мозъчен концерн " Демократични начинания ”. “Чрез тази конструкция Русия се пробва към този момент повече от 30 години да дестабилизира обстановката в Украйна, да унищожи единството на украинското общество. Всичко това към този момент не може да се подценява, би трябвало да се борим с него. ”

Раздяла с Москва

Миналата седмица украинските секрети служби направиха ревизира на 350 църкви и на повече от 800 души - освен в Киев. Не единствено от 24 февруари насам доста хора се отнасят скептично към Украинската православна черква, която е към Московската патриаршия. Още преди три години тогавашният президент Петро Порошенко се разгласи за самостоятелност на Православната черква на Украйна.

" За нас, украинците, личната черква е гаранция за нашата духовна независимост, тя е гаранция за обществения мир ", сподели тогава Порошенко. " Като президент подсигурявам от името на страната, че Украйна ще почита религиозния избор и свободата на всеки жител. Поздравявам всички, които се грижат за основаването на автокефалната православна черква на Украйна. И благодаря на всички, които работиха неуморно, с цел да я основат, да реализират единение и да възстановят справедливостта ", сподели той.

Разпространение на съветска агитация

Критиците упрекнаха Порошенко в политическо инструментализиране на религията. Но обвиняването против Руската черква в Украйна е доста по-сериозно. Свещениците от подстрекаваха популацията в Източна Украйна още преди осем години - когато в Донбас стартира войната на Русия против Украйна.

Петро Дудник, енорийски духовник в източния украински град Славянск, споделя, че свещениците са играли авторитетна роля в разпространяването на съветската агитация в Донбас: " Много православни свещеници, изключително от Московската патриаршия, промиват мозъците на хората за по този начин наречения “руски свят ”. Те назовават украинците фашисти и нацисти. Това е дело на Православната черква на Московската патриаршия. "

В сряда Украинската православна черква в профил от служба трима митрополити, упрекнати в проруска агитация. Ръководният орган на църквата, Светият синод, обаче не обосновава решенията си с обвиняванията против тях, а посочи като причина неприятното здравословно положение на един от духовниците.

Подкрепа за съветската инвазия

И въпреки всичко има няколко образеца за свещеници от Руската черква в Украйна, които поддържат съветските окупационни сили, изяснява теологът Дмитро Хоревой. Свещеник в Бородянка помагал за депортирането на локални поданици в Беларус. Друг от село в Донецка област работел за съдействие с руснаците по време на окупацията, оповестява Хоревой и дава още образци:

" Митрополитът на Изюм благослови окупационните сили. Митрополитът на Ромни е получил съветско поданство и е отпътувал за Русия, с цел да взе участие в свещенодействие, в което чете молебствия за Русия, нейната войска и държавно управление ". Списъкът е дълъг, прибавя Хоревой.

Около 60% от популацията на Украйна са православни християни. Но те принадлежат към две разнообразни православни църкви. И от ден на ден хора са част от самостоятелната.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР