Старата постройка няма да бъде събаряна, тъй като по новите

...
Старата постройка няма да бъде събаряна, тъй като по новите
Коментари Харесай

ГБС трябва да завърши детската болница за три години и почти 100 млн. лв.

Старата сграда няма да бъде събаряна, защото по новите правила на това място не може да се стряот толкоз високи здания.

© Цветелина Белутова Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев е подписал договорa за строителството на Национална детска болница с консорциума " Детско здраве ", в който вземат участие три компании от групата на " Главболгарстрой ". Поръчката е на стойност 93.4 млн. лева и през последните месеци беше основателно подложен на критика, защото планува довършването на остарелия градеж от преди 40 години в карето на Медицинска академия, а не нова постройка по всички модерни условия. Сега машината е задвижена и съгласно разпоредбите на търга детската болницаа би трябвало да е подготвена за 37 месеца, т.е. май 2023 година

Девет месеца по-късно

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Договорът става факт, откакто съперниците на консорциума не апелираха решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което тя отхвърли жалбата на консорциума към " Климатроник " за избора на строител на болничното заведение, стартиран предишното лято. Срещу градежа се разгласи и Камарата на архитектите, голям брой родители, част от лекарите и неправителствени организации. Според тях остарелият бетонен корпус е неспособен да се достроява и не дава отговор на актуалните стандарти за детска болница.

" Има процедура, обвързвана със Закона за публичните поръчки, минаха обжалванията пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, обикновено е да стартираме. Ние би трябвало да мислим за децата, не виждам за какво да не започваме, в случай че рецесията трае 7-8 месеца, хората чакат - родители, деца ", разяснява здравният министър Кирил Ананиев в Министерски съвет в отговор на въпрос за какво е сключил контракта по време на изключителното състояние.

Какво ще вършат строителите

Строителят е показал в документите, че ще извърши лично в допълнение градивно проучване на градежа. В едногодишен период ГБС би трябвало да изготвят и показват плана на детската болница, като здравното министерство и комисии от лекари ще утвърждават на всеки стадий предложенията.

Основният проблем е, че по контракт разгърнатата застроена повърхност на болничното заведение би трябвало да е над 47 000 кв. м. Ако остарелият градеж бъде съборен и се стартира построяването на обекта отначало, постройката не би могла да бъде толкоз огромна, тъй като по в този момент настоящия обстоен организационен проект на София строителството в региона не може да надвишава пет етажа. За съпоставяне грубият градеж в този момент е над 10. Според източници на " Капитал " по тази причина евентуално строителите ще би трябвало вместо да строят нова постройка да извършат реорганизация на старта, само че като спазят всички модерни условия за височина на операционните, оборудването на клиниките, брой деца и придружители в стая и така нататък Накратко, съвсем несъмнено ще се построи нова постройка в обвивката на остарелия градеж.

Друг е въпросът дали поради публичната нужда от Национална детска болница и подобаващия за задачата терен не би могло да се реализира нормативно решение за височината на градежа, както се е случвало нееднократно за офис и жилищни здания в София, вместо да се прави реорганизация на компроментирана сграда. И дали това не трябваше да предшества търга.

Сагата с детската болница

За нуждата от Национална детска болница се приказва от 2002 година, когато държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" повдигна въпроса и даже избра реализатор, а след скандал се отхвърли. През предходната година здравното министерство разпореди на работна група от лекари-специалисти да структурира какви са нуждите на детската болница. След това беше направено и проучване на изоставената сграда, което сподели, че бетонът е толкоз крепък, колкото и когато е бил излят и постройката дава отговор на земетръсните условия. Но по времето на държавното управление на Пламен Орешарски имаше проучване, което сподели, че скелето не може да се укрепи и би трябвало да се събори.

През юли 2019 година здравното министерство откри социална поръчка за болничното заведение, което беже обжалвано в Комисия за защита на конкуренцията. След като комисията даде ход на процедурата се явиха три консорциума, като спечелилият беше определен през януари. Решението за това беше обжалвано от консорциума към " Климатроник ", като Комисия за защита на конкуренцията позволи да се подпише контракт. Това решение не беше обжалвано и влезе в действие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР