Старата драма дали морските плажове да се дават на концесия

...
Старата драма дали морските плажове да се дават на концесия
Коментари Харесай

Правителството подкрепи Ангелкова пред Симеонов за концесиите на плажовете

Старата драма дали морските плажове да се дават на концесия по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) или Закона за концесиите отново взе поврат, откакто на днешното си постоянно съвещание държавното управление реши да предложи на Народното събрание това да става по ЗУЧК.
Обстоятелството, че от 1 януари 2019 година морските плажове се отдават по Закона за концесиите, затруднява процедурата и основава риск огромна част от морските линии да останат неохраняеми, споделят от държавното управление.
" Морските плажове са изключителна държавна благосъстоятелност и към тях има доста висок публичен интерес, заради което е належащо да бъдат уредени в специфичен закон. В Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета, транспонирана в Закона за концесиите, се планува разпоредбите и процедурите да бъдат ясни и елементарни, да не водят до несъразмерна администрация и да отразяват особеностите на концесиите. Директивата обаче се ползва единствено за трансграничните концесии, които са със стойност, равна или по-голяма от 5 548 000 евро. По-малко от 3% от концесиите за услуга на морските плажове в България биха надхвърлили този предел и попадат в обсега на директивата. Към сегашния миг има огромен брой неохраняеми морски плажове, изтичат и периодите на доста концесионни контракти ", споделят от държавното управление.
Най-много нещата с концесиите да се случват по ЗУЧК искаше министърът на туризма Николина Ангелкова. Основен глас срещу беше някогашният вицепремиер Валери Симеонов, който в този момент е народен представител. Симеонов твърди, чепо ЗУЧК концесиите ще отиват при горист бизнес.
Съгласно измененията, 50% от концесионната такса на морски плаж отива в бюджета на общината, на чиято територия е плажът. А де факто цялата отговорност по даване на концесии носи министърът на туризма.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР