"Стараем се, когато установим места с нерегламентирани замърсявания, същите да

...
"Стараем се, когато установим места с нерегламентирани замърсявания, същите да
Коментари Харесай

В Асеновград са глобени 14 души за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци

"Стараем се, когато установим места с нерегламентирани замърсявания, същите да бъдат неотложно изчиствани. Ще продължим и отсега нататък да ги чистим, като се надявам фактически хората да се замислят, че това е нашият дом. Трябва да го опазваме, вместо да го замърсяваме, тъй като всички тези боклуци ще оставят отрицателни последици за бъдещите генерации - за нашите деца. И не на последно място, почистването на противозаконните сметища е за сметка на бюджета на община Асеновград, т.е. - на всички нас, жителите. А постоянно се постанова да почистваме и частни аграрни земи, защото попадат в сервитута напътя, въпреки че това е обвързване на притежателите им. " Така, по време на съвещанието на локалния парламент, кметът на града лекар Христо Грудев разяснява тематиката с нерегламентираните замърсявания в района.

Община Асеновград прави периодически инспекции взаимно с инспектори от Регионална ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив. Когато бъдат хванати извършители на същите им се сформират актове.

Размерът на санкциите е от 50 до 500 лв.. През 2020 година има 14 санкционирани асеновградчани за нерегламентирано изхвърляне на боклуци. Общата стойност на глобите е в размер на 5 500 лв.. Засега има два платени акта по 500 лв..

Видеонаблюдение е сложено по всички обитаеми места в общината, за следене и надлежно - определяне на извършители, които изхвърлят боклуци на нерегламентирани места. Община Асеновград е изпратила уведомителни писма до всички притежатели на парцели, с което им припомня, че са задължени да си ги почистват и да ги предпазят от изхвърляне на боклуци.

"За да се оправим с казуса и да почистим изцяло всички противозаконни сметища средствата, които биха били нужни са в размер на към 100 000 лв. ", сподели пред Българска национална телевизия Дора Младенова - шеф отдел "Екология и околна среда " в община Асеновград. Тя напомни, че на територията на депото в града има построена площадка, в която всеки жител може безплатно да си съобщи строителен боклук и едрогабаритен подобен в количество до 100 кг за ден. "Извършват се ежедневни обходи от инспектори на Отдел "Екология и околна среда " дружно със чиновници на полицията. И с цел да се оправим с този проблем, може би, би трябвало да се промени самосъзнанието на самите хора. Необходимо е всички да стартират да се стремят към запазване на околната среда и прилагане съдовете за битови боклуци по предопределение ", добави в умозаключение Младенова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР