Стара Загора. В празник на красотата, жизнерадостта и веселието се

...
Стара Загора. В празник на красотата, жизнерадостта и веселието се
Коментари Харесай

Стара Загора: Кукери наричаха за здраве и берекет в града

Стара Загора. В празник на хубостта, жизнерадостта и веселието се трансформира Двадесет и първото издание на Фестивала на маскарадните игри, който се организира в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Участници от цялата страна показаха присъщите традиции на своя край и назоваха за здраве и благодат през годината.
Фестивалът се провежда от Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за поддръжка за личностно развиване, Младежки общински съвет, Общество за фолклор и Народно читалище „ Николай Лилиев – 2005 “.
В Стара Загора дойдоха групи от областите София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора.
„ Фестивалът на маскарадните игри демонстрира нашето предпочитание да запазим полезностите, които са ни завещали дедите ни. Хубаво е, че тук са най-малките, подкрепени от своите родители. Тази последователност е нужна, с цел да съхраним корените си “, сподели при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
Първи на сцената излязоха малчуганите от детска градина №8 „ Българче “ в Стара Загора. „ Вдън земя да иде злото, да пребъде положителното “, пожелаха кукерите. След тях се изявиха участници от още две старозагорски детски градини – ДГ №11 „ Загоре “ и ДГ № 10 „ Светлина “, както и детска група от ямболското село Веселиново. Всички участници получиха специфични купи и грамоти за запазване на българските обичаи.
Най-голямата и най-колоритната група бе от с. Оборище, община Пазарджик. Участниците в нея показаха бит от Месни заговезни. По традиция още веднъж гръмна черешовото топче и гълъби полетяха в небето. В групата имаше и дребни момчета и девойки като 5-годишният Иван Нягулов, който продължава пътя на татко си.
Едни от най-старите маски в зимните маскарадни игри показаха участниците от село Александрово, община Павел баня. Интерес у публиката провокираха и група „ Джумани “ от Хисаря. Кукерите в нея са на възраст от 10 до 14 години, а маските им се предават от потомство на потомство.
Кукерската група „ Арапи “ от Шумен пък се показа с най-големите маски, които пресъздават обичайни традиции от Пернишко, защото оттова са се изселили предците им. Специалната рецепта на доктор Арап Кукеров пък предписва за лекуване компрес-вътрешен с двойно преварена ракия с витамини от прясна шопска салата, печено агънце с горещо или охладено вино, гаргара от високо изпети хайдушки песни и фрикция на гърба от огромна мечка, върху твърда земя.
Всяка от групите показа характерен за родното си място бит, който е обвързван с прогонване на злото и наричане за здраве и благодат.
Журито с ръководител акад. Крум Георгиев, прецизно следеше изявите, с цел да отличи най-добре представилите се.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР