Стара Загора. В поетична столица на България се превърна Стара

...
Стара Загора. В поетична столица на България се превърна Стара
Коментари Харесай

Габриела Манова спечели статуетката „Златното яйце” в конкурса „Веселин Ханчев” в Стара Загора

Стара Загора. В поетична столица на България се трансформира Стара Загора в дните на тридесет и шестото издания на Националния юношески книжовен конкурс „ Веселин Ханчев ”. Общо 93 млади дарования се бориха за статуетката „ Златното яйце ” и издаване на първа дебютна книга. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
На тържествена гала в Регионалния исторически музей бяха наградени най-хубавите стихоплетци. Организатори на състезанието са Община Стара Загора, Библиотека „ Родина ” и Къща музей „ Гео Милев ”. Гости на церемонията бяха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора и Диана Атанасова, шеф отдел „ Култура ” в Община Стара Загора.
Традиционно церемонията стартира със стихотворението „ Жив съм ” в осъществяване на създателя му Веселин Ханчев.
Доц. Васил Видински показа стихосбирката „ В печалния хан на дните ” на Мартин Илиев, притежател на Голямата премия от тридесет и петото издание на състезанието. Авторът пък описа за главните тематики и хрумвания в книгата и прочете знакови стихотворения в нея.
Участниците в журито Мария Донева, Иво Рафаилов и Васил Видински споделиха, че са прочели стотици стихотворения и мъчно са определили най-хубавите, тъй като цялостното показване е било на високо равнище.
Голямата премия „ Златно яйце ” и печатане на първа стихосбирка бе присъдена на 24-годишната Габриела Манова от София, която м. година завоюва втора премия.
Йоана Николова на 19 година от София се пребори за второто място, а трета премия отиде при Стамена Дацева на 24 г. от Разград.
По-рано денем в къща музей „ Гео Милев ” бе показана стихосбирката „ Отмествам хоризонта ”, в памет на Кольо Александров, лауреат на третото и четвъртото издания на състезанието (1986,1987 г.)
Утре от 10.00 часа в къща музей „ Гео Милев ” ще се състои Поетическа работилница за участниците в състезанието с журито.
На 12 ноември в София, от 18.30 часа в книжарница „ Гринуич ” ще е Поетическата среща на участниците, наградените и журито в тридесет и петото издание на състезанието, обичайно проведена от Народно читалище „ Бачо Киро-1945 ”-София.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР