Стара Загора. Турската архитектка Фикрие Булунмаз представи в Стара Загора

...
Стара Загора. Турската архитектка Фикрие Булунмаз представи в Стара Загора
Коментари Харесай

Турската архитектка Фикрие Булунмаз представи в Стара Загора филм за реставрацията на уникалната българска желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул

Стара Загора. Турската архитектка Фикрие Булунмаз показа в Стара Загора филм за реставрацията на неповторимата българска желязна черква „ Свети Стефан “ в Истанбул. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Арх. Булунмаз е в града по покана на Камарата на инженерите в капиталовото планиране, със съдействието на Община Стара Загора и Камарата на архитектите.
„ Казваме добре пристигнала, на една толкоз известна персона, всички знаем, че арх. Булунмаз е авторката на плана за възобновяване на църквата „ Свети Стефан “, доста забавна е и нейната ориентираност към културата и изкуството “, сподели при започване на срещата в зала „ П. Р. Славейков “ Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
Арх. Фикрие Булунмаз дойде от Истанбул дружно с сътрудника си Тайлан Акгюн, създател на конструкторския план. Двамата описаха за работата си по обекта.
Участниците в срещата изгледаха филм, проследяващ стадиите от реставрацията, на фона на български национални песни и църковни песнопения. Арх. Булунмаз изясни, че при контактите си с българи доста харесала нашия фолклор, по тази причина поискала да бъде включен във кино лентата.
Тя описа и историята на неповторимата черква. След като българите получават църковна самостоятелност Стефан Богориди провежда строителството на дървена черква. По-късно българската общественост в Истанбул, поръчва желязната, която е направена в Австрия от компания „ Рудолф Вагнер “, докарана по вода до „ Златния рог “ през 1896 година и е осветена през 1898 година Църквата, която е напълно от стомана, тежала 500 тона.
През 2009 година е взето решение за реставрацията ѝ. Според арх. Булунмаз ремонтираната черква може да издържи на земетресение от 6-7 бала по скалата на Рихтер и още най-малко 150 години.
„ Тази черква е моето трето дете. Всеки ден вървя там “, показа турската архитектка. По думите и няма значение каква вяра изповядваш, когато става дума за реституция на културни полезности. Била е и на първата литургия, водена от старозагорския митрополит Киприан.
Арх. Булунмаз показа още, че е останала впечатлена от постройката на операта в Стара Загора, както и от античната улица. Има съществено отношение към културата. Съпругът и се занимава с театрално изкуство, създател е и на стихосбирки. Синът и се е ориентирал към литературата, а щерка ѝ към образни изкуства. Правили са общи изложения. Тя има издадена книга с разкази, обича рисуването и фотографията.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР