Стара Загора тържествено отпразнува 24 май – Ден на българската

...
Стара Загора тържествено отпразнува 24 май – Ден на българската
Коментари Харесай

Живко Тодоров: Общество без образование, без култура и без знания е без морални устои  

Стара Загора тържествено отпразнува 24 май – Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност. Честването стартира с отслужване на празничен молебен от Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в катедрален храм „ Св. Николай “. 

След него литийно шествие, водено от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, Старозагорския митрополит Киприан, заместник-кметовете Милена Желева, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, Емил Христов, заместник-председател на Народното събрание, старозагорски депутати, регионалния шеф Гергана Микова и заместниците й Петя Чакърова и Красимир Червилов, началника на Регионалното ръководство на образованието (РУО) Татяна Димитрова, се насочи към общинската зала „ Петко Рачов Славейков " за тържествената гала по връчване на премиите „ Стара Загора ” и " Млада Загора ”. 

Началото й даде църковният хор при катедралния храм „ Св. Николай “ с акапелно осъществяване на националния химн и химна на българската култура „ Върви, народе възродени “.

С „ Родна тирада “ на Ран Босилек привет към присъстващите насочи 6-годишната Стефани. 
„ Това е може би най-хубавият български празник, който заслужава да честваме на площада. За страдание тази година не можем да проведем обичайното шествие, само че би трябвало да благодарим на Бог, че резервира града ни и всички нас “, сподели кметът Живко Тодоров. Той благодари на всички учители, дейци на културата и заетите в областта на образованието, „ тъй като с помощта на вашия неотклонен труд и всеотдайна работа българските деца се възпитават по верен метод и страната ни има развиване. Благодарение на вас делото на Кирил и Методий се продължава и в този момент. В основата на всичко е образованието, едно общество без обучение, без просвета и без познания е общество без морални устои “, добави Тодоров.

В най-духовния ден бяха връчени и премиите „ Стара Загора “ и „ Млада Загора “ за достижения в науката и образованието и в изкуството и културата.

Народно читалище „ Родина-1860 “ е тазгодишният притежател на груповата премия „ Стара Загора “ в региона на културата и изкуството. Тази година културната институция навършва 160-години от основаването си и интензивно участва в културния и публичния живот на града и страната. То е основоположник и страж на музикалните и театралните обичаи на Стара Загора и десетилетия е актуален център за познание и креативно образование на цялата общественост.
Бяха присъдени две самостоятелни награди " Стара Загора " направление „ Култура и изкуство “.

На Силвия Томова, живописен началник на балета на Държавна опера - Стара Загора, за висок професионализъм, реформаторски дух и неоспорим персонален принос за изключителните достижения на трупатя и 

на Иван Матев - за огромния му принос за опазването на културно-историческото и литературното завещание на Града на поетите през годините за и възраждането на музей " Литературна Стара Загора ". 

Доц. доктор Алексей Стоев, шеф на филиал на Института за галактически проучвания и технологии при Българска академия на науките, Стара Загора, и шеф на Астрономическа обсерватория „ Юрий Гагарин “, основател на Националната школа по астрономия и астрофизика, и 

проф. Жеко Ганев, основател и началник на старозагорска компания, създала и внедрила над 1200 съоръжения у нас и в чужбина за обработка на питейни, отпадни и мощно нечисти води, са носители на двете самостоятелни награди „ Стара Загора “ в направление „ Наука и обучение “. 

Йоан Михайлов, възпитаник от 4-ти клас на Средно учебно заведение (СУ) „ Максим Горки “ получи самостоятелната премия „ Млада Загора “ в направление „ Наука и обучение “ за завоюван диамантен орден на финалите на международното математическо съревнование World Mathematics Invitational в Япония.

За втора поредна година в направление „ Култура и изкуство “ с груповата премия „ Млада Загора “ беше почетен ученическият спектакъл на испански език на СУ „ Максим Горки “ за завоюваната втора премия на националения конкурс за спектакъл на испански език.
15 възпитаници от Профилираната природо-математическа гимназия (ППМГ) „ Гео Милев “ са отличени с грамоти за присъединяване в националните олимпиади и надпревари за образователната 2019/2020 година.

За 25-годишнината от основаването на Тракийския университет, Община Стара Загора връчи плакет за интензивно наличие в живота на града ни и реализирани високи университетски резултати на ректора на висшето образователно заведение доцент доктор Добри Ярков.

По апела на Иванка Сотирова всички присъстващи ръкопляскаха в символ на признателност към всички учители, културни дейци и просветители.

След края на церемонията пред постройката на Община Стара Загора под звуците на националния химн, изпълняван от Общинския духов оркестър, бяха издигнати националния байрак и знамената на Стара Загора и на Европейския съюз.

По традиция към небето полетяха знаците на знанието - балони с буквите от българската писменост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР