Стара Загора. Светият синод начело с патриарх Неофит ще посети

...
Стара Загора. Светият синод начело с патриарх Неофит ще посети
Коментари Харесай

Стара Загора: Патриарх Неофит и представители на Светия синод ще посетят града по повод празника на Стара Загора и 180 години от рождението на митрополит Методий Кусев

Стара Загора. Светият синод отпред с патриарх Неофит ще посети града от 5 до 7 октомври. Това сподели през днешния ден Старозагорският митрополит Киприан, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Повод за визитата е Денят на Стара Загора и честването на 180 години от рождението на Митрополит Методий Кусев. „ Решението за честването е на Старозагорския епархийски съвет със съдействието на Община Стара Загора и Областна администрация “, добави Киприан.
На 5 октомври от 8.00 до 10.00 часа в храм „ Свети Николай “ митрополит Киприан и свещеници ще отслужат Божествена Света литургия. След това от храма ще тръгне литийно шествие до парк „ Пети октомври “, където ще бъдат поднесени венци на паметника „ Защитниците на Стара Загора “.
„ В 10.30 часа на Античния конгрес „ Августа Траяна “ ще се организира ритуалът по повдигане на знамената и привет на кмета на Стара Загора. Ще бъде отслужен празничен водосвет за всички поданици на града. Празникът ще продължи с концерт на солисти и хор на Държавна опера Стара Загора “, заяви Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя посочи, че 5 октомври е неучебен ден.
Точно в 17.00 часа пред парк „ Тракия “ (южното платно на бул. „ Цар Симеон Велики “), старозагорци ще посрещнат Чудотворната икона на Света Богородица „ Скоропослушница “, която идва от град Ананиев, Украйна. Литийното шествие, водено от патриах Неофит и митрополитите от Светия Синод, ще стигне до храм „ Свети Николай “, където иконата ще бъде изложена за поклонение. Света Богородица „ Скоропослушница “ е настойник на онкоболните, по тази причина в църквата ще бъде отслужен молебен за тях.
На 6 октомври от 9.30 часа стартира тържествена сесия на Общински съвет Стара Загора. В 10.00 часа ще бъде обещано началото на конференция под надпис “ 180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий Кусев “. Тя ще бъде открита от патриарх Неофит. Водещи историци ще изнесат отчети свързани с активността на митрополит Методий за отделяне на Старозагорската епархия, създаване на храмовата и манастирска мрежа в нея и други Ще бъде излъчен и специфичен филм за делото и живота на митрополит Методий Кусев, копия от който ще бъдат дарени на старозагорските учебни заведения.
В 16.00 часа Патриарх Неофит и синодалните митрополити ще посетят храм „ Света Троица “, където ще участват на освещаването на ремонтираната постройка на неделното учебно заведение към храма. По-късно ще поднесат венци пред паметника на митрополит Методий Кусев при започване на едноименния парк.
От 18.00 часа стартира Възкресно-празнична вечерня в храм „ Свети Николай “.
На 7 октомври от 9.15 часа Патриарх Неофит и архиереите ще отслужат Божествена света литургия в храм „ Свети Николай “.
Старозагорският митрополит Киприан благодари на кмета на Стара Загора за съдействието и поддръжката за честването.
Той заяви още, че по решение на Епархийския съвет се трансформира статута на храм „ Свети Николай Мирликийски Чудотворец “, който става катедрален храм, защото е максимален и най-величествен. Досегашният „ Свети Димитър “ ще бъде митрополитски храм.
Учредена е и благотворителна фондация „ Свети Киприян Цамблак “, която ще подкрепя даровити деца, които учат богословие, както и деца с гений за изкуство.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР