Стара Загора. След реконструкция и преустройство сградата на ресторант Аязмото“

...
Стара Загора. След реконструкция и преустройство сградата на ресторант Аязмото“
Коментари Харесай

Стара Загора: Бившият ресторант „Аязмото“ ще бъде превърнат в Център за православно историческо наследство

Стара Загора. След реорганизация и преустрояване постройката на ресторант „ Аязмото “ в Стара Загора ще се трансформира в Център за православно историческо завещание с природо-научна колекция и музей на митрополитите. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Днес в постройката на Старозагорската митрополия Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан и кметът Живко Тодоров подписаха контракт, с който Община Стара Загора подарява някогашния ресторант „ Аязмото “ на митрополията. Това стана пред публицисти в наличието на ръководителя на Общинския съвет Таньо Брайков, регионалния шеф Гергана Микова и заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова.
Архитект Петър Влахов показа идейния план за ремонт на постройката със застроена повърхност 832 кв. м и разгъната застроена повърхност 2086 кв. м. Земята, върху която е издигнат ресторанта, е общинска с отстъпено право на градеж. Сградата е издигната през 1971 година. Срокът за осъществяване на целия план е 10 години. Ако не се изпълнят изискванията по дарението парцелът ще бъде върнат автоматизирано на община Стара Загора.
С Решение на Общински съвет Стара Загора от 31 януари 2018 година Общинският съвет даде единодушие да бъде дарен на Старозагорската митрополия парцел частна общинска благосъстоятелност, при изискване да се изготви и внесе в Община Стара Загора абстрактен план за преустройството на парцела. В постройката ще бъде построен църковен музей с природонаучна част, обвързвана с флората и фауната на парка и с неговата история.
Към сегашния миг постройката на ресторант „ Аязмото “ е с разрушени вътрешни преградни зидове, фасадите са отчасти разрушени, липсва дограмата, само че носещата структура не е компрометирана, открили назначените две механически експертизи. Обектът е благосъстоятелност на Община Стара Загора от края на месец юни 2013 година, преди този момент бе на предприемача Стойчо Кълвачев, който го закупи от притежатели след приватизация. След банкрута на компанията на Кълвачев, обектът бе разгласен за продажба на търг от арбитър реализатор. Община Стара Загора го откупи за 285 000 лв..
Митрополит Киприан уточни, че още през 1991 година митрополит Панкратий е изискал да бъде възобновен статутът на така наречен ресторант „ Аязмото “. „ Ето, с благословията на Свети Игнатий, през днешния ден се реализира тази фантазия, да желаяме от екипа на кмета на Стара Загора Живко Тодоров да бъде оправена тази неправда. Радвам се и съм задоволен, апелирам се на Бога да имаме сили да преобразим това място и да бъде в интерес на потребностите на старозагорци “, добави той.
„ Православната черква е тази, която би трябвало да сплотява нашето общество, без значение от възгледите. Уверявам ви, че с регионална администрация, с Община Стара Загора и с Общинския съвет имаме безкористни усеща и мисли към нашия град. Надявам се, че вътре ще се получи нещо хубаво, което да съчетава духа на Дядо Методий и залесения от него Ахмак хълм, в едно с вярата. През всичките тези години проверихме архивите на Старозагорската митрополия, нотариалните актове на закупените парцели съществуват и са в нашата канцелария, а копия има и в Общината. Нека Бог да оказва помощ и този парк да остане в интерес на старозагорци и мисълта ни за Дядо Методий да е жива. Нека минавайки през това сакрално място бъдем с любов в сърцата, както ни зовеше той – да усещаме тихия полъх на вярата “, сподели още владиката.
Кметът Живко Тодоров сподели, че на проведеното преди няколко години публично разискване, най-ясно подкрепената концепция от старозагорци бе да се построи тъкмо подобен културен център и музей. „ Ние, като община, сме твърдо срещу там да бъде още веднъж заведение, тъй като в града има задоволително, а там не е мястото за сходен обект. Особено в този момент след реконструкцията, духът е напълно друг. Не би трябвало да влизат коли. Имаме такова наставление. Затова, предаването на Митрополията на това място, смятам като най-разумното и най-хубавото за града ни, а точно да възстановим духовния темперамент на тази постройка. Благодаря на арх. Влахов, който изготви идейния план тъкмо в този жанр. Благодаря и на Старозагорския митрополит, който работи по този начин, че да следва стъпките на своите прешественици. Затова тази концепция откри поддръжката си в Общинския съвет. С оглед на обстоятелството, че младежите и децата ще могат посещават този обект и да получават познания е още една позитивна страна. С общи старания може да се случи нещо в действителност хубаво на върха на Стара Загора “, сподели кметът.
Сградата се преустройва, като входът от парковата алея, преминаваща източно от постройката, се резервира, оформя се атриум с място за рецепция и намерено стълбище към останалите експозиции. В непосредственост до входа ще бъде позиционирана конферентна зала, ще има и три експозиционни зали, ситуирани към атриума. Те са планувани за експозицията „ Православно историческо завещание ІІ-ХХІ епохи “. Проектът отрежда експозицията „ Старозагорски митрополити “ да бъде настанена в една експозиционна зала. Предвиден е асансьор за гости с увреждания.
На долното равнище ще бъдат ситуирани две експозиционни зали за природо-научна колекция, в която ще се показват флората и фауната в парк „ Митрополит Методи Кусев “ и една зала за „ История на основаването на парка “. Там е очакван и магазин за сувенири, свързани с парка, както и дребноразмерен разсад на дървесни и храстовидни типове от флората на парка, а в центъра на постройката ще бъде посадено дърво.
В сутерена ще се разположат склад за икони и църковна утвар, реставрационна работилница и лятна градина, която се планува да бъде завършена в стила и в най-хубавите обичаи на старозагорските дворове. Идеята е да се трансформира, дружно със съществуващата околна растителност, във външна експозиция като функционално се приобщи към цялостното благоустрояване и съществуващата дребна сцена.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР