Стара Загора. С венци и цветя отрупаха днес старозагорци паметника

...
Стара Загора. С венци и цветя отрупаха днес старозагорци паметника
Коментари Харесай

Стара Загора: Градът се поклони пред паметта на Апостола

Стара Загора. С венци и цветя отрупаха през днешния ден старозагорци паметника на Васил Левски. Стотици жители пристигнаха да се поклонят пред паметта на Апостола на свободата във връзка 145 години от гибелта му. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
Общоградският обред стартира със заупокойна литургия, отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници. Духовият оркестър и почетна рота на Старозагорския гарнизон също се включиха в поклонението.
„ Васил Левски се трансформира в история, в легенда, в знак. Когато увисва на бесилото, той към този момент е приключил своето дело “, сподели митрополит Киприан. По думите му и през днешния ден Апостола продължава да ни нашепва и да ни оказва помощ да надигнем наведените глави и да избистрим помътените погледи.
Ученици от Средно учебно заведение „ Васил Левски “ описаха за живота и активността на Апостола на свободата в лиричен рецитал. „ Смъртта на едного, промени живота на всинца ни “, сподели в художествената си изповед артистът Ивелин Керанов.
„ Всяка година заставаме на това свято място и се опитваме да си напомним заветите на Апостола – фигура, която времето не съумя да оскверни. Трябваш ни, Дяконе, трябваш ни през днешния ден, с цел да обединиш българите, с цел да внушиш, че сме длъжни да служим на народа си за богатството на България и за богатството на нашия град “, сподели в прочувственото си слово Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. „ Тази икона в никакъв случай не трябва да бъде забравяна “, прикани Сотирова.
Венци и цветя пред паметника на Левски бяха поднесени от името на Община Стара Загора, Старозагорския боен гарнизон, Общинския съвет, регионалния шеф, СУ „ В. Левски ", Старозагорската митрополия, Шесто главно учебно заведение „ Св. Никола “.
Пред паметта на Левски склониха глава зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Янчо Калоянов, ръководителят на Общинския съвет Таньо Брайков, регионалният шеф Гергана Микова, зам.-областният шеф Петя Чакърова, депутатът Радостин Танев, бригаден военачалник Костадин Кузмов, пълководец на Старозагорския гарнизон, общински съветници, представители на политически партии. Стотици жители, деца от старозагорски детски градини и учебни заведения също поставиха цветя на паметника.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР