Стара Загора. С тържествен водосвет, отслужен от старозагорския митрополит Киприан,

...
Стара Загора. С тържествен водосвет, отслужен от старозагорския митрополит Киприан,
Коментари Харесай

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Много хора обещаваха, но ние направихме цялостен ремонт и обновяване на Търговската гимназия

Стара Загора. С церемониален водосвет, отслужен от старозагорския митрополит Киприан, през днешния ден беше открита реновираната постройка на Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски “ в Стара Загора, в наличието на доста посетители, преподаватели, някогашни и сегашни ученици на най-старото професионално образователно заведение на територията на района. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Извършеният по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ повсеместен ремонт и възобновяване на просветителната инфраструктура на стойност 1 317 331 лв. с Данък добавена стойност, обезпечават подобаващи условия за даване на качествено и модерно професионално обучение по стопанска система и ръководство.
„ Днешният ден е празнична дата в 97-годишната история на учебното заведение. Този ден слага началото на нов стадий на постройката в която се образоват бъдещите икономисти на България. Това е следващото учебно заведение в Стара Загора, на което се прави главен ремонт “, сподели в приветствието си към гостите шефът на гимназията Снежана Танева. Тя напомни съществуващия дълготраен проблем със собствеността на постройката, който не позволяваше включването ѝ в европейски планове. „ Този проблем бе „ прегърнат “ от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който организира дълги и тежки договаряния със притежателите на 2/3 от Търговската гимназия “, акцентира Танева. С решение на Общинския съвет Община Стара Загора закупи тези идеални елементи от постройката против 800 хиляди лв., което отвори пътя за реновирането на издигнатата, в началото с един главен, триетажен корпус през 1928г., и пристроена с източно крило през 1960 година, след това пристроено и западно крило през 1967 година постройка. През 1993 година е построен и физкултурният салон.
Кметът честити на преподаватели и възпитаници новата облага и им пожела да си я употребяват със здраве. „ Много хора ви обещаваха, че ще решат казуса със постройката и ще я ремонтират. Ние го направихме. Умни сте и сте хубави, можете всичко. Където и да продължите образованието си, върнете се в Стара Загора, тъй като става все по-хубав град за живеене! Училището е на това равнище поради преподавателите, слушайте ги! “, обърна се към присъстващите възпитаници Живко Тодоров. Той и представителят на консорциума, направил ремонта, ДЗЗД „ Семеен кодекс – АЙТОС “ Илия Илиев получиха благодарствени писма от името на шефа и педагогическия колектив на учебното заведение.
По-късно гостите разгледаха триетажната постройка със партер на Търговската гимназия, която е с нараснала енергийна успеваемост след ремонта, усъвършенстван е достъпа на хора с увреждания до нея, усъвършенствани са изискванията за работа на преподаватели и административно-технически личен състав. Те се убедиха, че направеното, ще утвърди учебното заведение като емблема на професионалното обучение в старозагорска област.
Сградата е със застроена повърхност 1 592,81 кв.м и Разгъната застроена повърхност - 4 084,49 кв.м. Най-голямата горделивост на учебното заведение е обновеният физкултурен салон, ремонтирана е топлата връзка и обособена зала за спорт, актуализирани са санитарните възли и съблекалнята. Положени са нови подови настилки в образователните кабинети и учителската стая, а във физкултурния салон и залата за спорт – спортна винилова настилка. Стените на коридорите са облицовани с плочи от варовик, на мястото на дървената ламперия в коридорите. Дограмата е сменена с петкамерна ПВЦ дограма за прозорците в сутерена, топлата връзка и съблекалните.
Изградена е оповестителна апаратура, пожароизвестителна централа, нова отоплителна апаратура, вентилация и климатизация на физкултурния салон, засадени са иглолистни дървета, декоративни шубраци, многогодишни цветя, сложени са бетонови кашпи, пейки, кошчета, волейболни стойки и порти за минифутбол. Училищният двор има две обособени зони- за отдих, с алея и зеленина, и площадка за спорт. През образователната 2017/2018 година в постройката се образоват 672 възпитаници от 46 педагози.
На откриването участваха още регионалният шеф Гергана Микова, ръководителят на Общински съвет Стара Загора Таньо Брайков, секретарят на общината Делян Иванов, зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, общински съветници, началникът на РУО Татяна Димитрова, ректорът на ТУ проф. Иван Въшин и др.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР