Стара Загора. С тържествен ритуал и показ на техника в

...
Стара Загора. С тържествен ритуал и показ на техника в
Коментари Харесай

Стара Загора: С тържествен ритуал и показ на техника в града бяха отбелязани 110 години от обявяването на Независимостта на България

Стара Загора. С церемониален обред и показ на техника в Стара Загора означиха 110 години от оповестяване на Независимостта на България. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Пред „ Паметника на починалите във войните старозагорци “ в парк „ Александър Стамболийски “ се събраха жители, с цел да изразят своята благодарност пред паметта на българските държавници, работили за Независимостта. В ритуала участваха почетен часовой и знаменна група от Старозагорския боен гарнизон, Общински духов оркестър и хор на НЧ „ Родина “.
Актьорът Ивелин Керанов напомни историята към оповестяването на независимостта на този ден преди 110 години.
„ Днес е значим ден, в който преди 110 години нашата татковина отхвърля зависимостта от османско робство “, сподели в приветствието си Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя напомни думите на Фердинанд „ Ако не пожертвам, няма да съумея “ и дейностите за оповестяване на Независимостта. Цяла България ликува на този ден преди 110 години, три дни по-късно Фердинанд е посрещнат в Стара Загора. „ Това е апотеозът на един дълъг интервал на въоръжение на българския дух, с цел да се приготви за опълчване на подтисничеството. Затова в този момент би трябвало да осъзнаваме силата на българския дух, да осъзнаем какво значи свободата. Днес е значимо България да бъде зачитана, да се отстояват ползите ѝ “, сподели още Сотирова.
На ритуала участваха националният представител Радостин Танев, регионалният шеф Гергана Микова, зам. регионалният Петя Чакърова, зам.-кметът Красимира Чахова, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, зам.-командирът на Втора механизирана бригада полк. Тодоров, общински съветници и доста жители.
Венци пред паметника бяха положени от Община Стара Загора, Общински съвет - Стара Загора, Старозагорския боен гарнизон и регионалния шеф. Представители на политически партии, публични организации, съюзи и признателни жители също поставиха цветя в символ на благодарност.
Старозагорският боен гарнизон провежда показ на техника и въоръжение. Армейската техника бе ситуирана на южната част на бул. „ Цар Симеон Велики “ от кръстовището с бул. „ Патриарх Евтимий “ до Средно учебно заведение „ Васил Левски “ за времето от 9.00 до 12.00 часа.
От 11.30 часа в парк „ Пети октомври “ стартира празничен концерт на Общински фолклорен отбор „ Загоре “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР