Стара Загора. С тържествен общоградски ритуал бяха отбелязани 171 години

...
Стара Загора. С тържествен общоградски ритуал бяха отбелязани 171 години
Коментари Харесай

Стара Загора: Жителите на града почетоха паметта на Христо Ботев

Стара Загора. С церемониален общоградски обред бяха маркирани 171 години от рождението на гениалния стихотворец и бунтовник Хpиcто Ботев пред паметника в парк „ Митрополит Методий Кусев “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
Той бе проведен от Община Стара Загора и Старозагорския боен гарнизон. На ритуала участваха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Таньо Брайков, ръководител на Общинския съвет в Стара Загора, Гергана Микова, регионален шеф и заместникът й Красимир Червилов, бригаден военачалник Костадин Кузмов, пълководец на Втора механизирана бригада, депутатът Георги Гьоков, Татяна Димитрова, шеф на Регионално ръководство на образованието, общински съветници, жители и доста възпитаници.
Актьорът Ивелин Керанов напомни смисъла на живота и творчеството на Христо Ботев за възраждането на българския дух и рецитира емблематични за българина стихове на гениалния стихотворец.
„ Преди 171 години в Калофер се ражда един от титаните на революционната битка. Двама са най-големите герои в нашето историческо минало, двама са титаните на революционната борба- Васил Левски и Христо Ботев. Огненото слово на Ботев буди към неотстъпчивост, към жадност за независимост. „ Тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира “ – тези думи не престават да въодушевяват българския народ, те са знак за смяна на робството, за възмущение против потисничеството. Тази непреклонна религия, хладнокръвен дух и неотстъпчивост към несправедливостта би трябвало и през днешния ден да ни води “, сподели Иванка Сотирова. „ Нека още веднъж да се заредим с онази религия, която да ни съпътства, с онази непреклонност и неотстъпчивост към несгодите и несправедливостта “, прикани зам.-кметът.
Венци на благодарност пред паметника на Ботев бяха поднесени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, регионален шеф, Втора механизирана бригада. Цветя поставиха и представители на политически партии, публични организации, доста жители.
В ритуала участваха Военният духов оркестър, знаменна група и почетна рота от Втора механизирана бригада.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР