Стара Загора. С общоградски ритуал по полагане на венци и

...
Стара Загора. С общоградски ритуал по полагане на венци и
Коментари Харесай

Стара Загора: Деца и възрастни положиха цветя пред паметника на Левски в града

Стара Загора. С общоградски обред по полагане на венци и цветя в символ на благодарност Стара Загора тържествено означи през днешния ден 181 години от рождението на Васил Левски, оповестиха от пресцентъра на Общината. Деца и възрастни отрупаха с цветя паметника на Апостола, „ който в младежките си години е възпитаник в Старозагорското класно учебно заведение “, сподели в словото си зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова. Тя напомни още, че „ Докато учи в него, Левски стартира да пее и в църковния хор и се демонстрира като талантлив артист и отличен възпитаник. Стара Загора пази загатна за личността на Дякона и пламенното му слово, което въодушевява и разсънва радетелите за свободата на България. “
„ Длъжни сме, заставайки през днешния ден, на това свято за всички старозагорци място, да създадем равносметка. Дали даваме всичко от себе си за България? Дали историята, която пишем през днешния ден е продължение на неговите светли идеали? Ще има ли почтени наследници в лицето на бъдещите генерации? Длъжни сме и пред тях, с цел да няма давност за великия воин на България, който увисна на бесилото поради идеала си за „ чиста и свята република “! Нека им предадем полезностите, които той сътвори. Нека знаят, че единствено обединени сме мощни и можем да реализираме задачите си. “, прикани в словото си Чахова.
Ритуалът стартира със Заупокойна литургия в памет на Дякон Игнатий, отслужена от храмовото свещеничество на катедрален храм „ Свети Димитър “.
В него взеха присъединяване зам.-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, зам.областните шефове Димитър Драчев и Красимир Червилов, командирът на Втора механизирана бригада бриг. ген. Костадин Кузмов, общински съветници и други
Стихове за безсмъртното дело на Апостола произнесе артистът Ивелин Керанов от Драматичен спектакъл „ Гео Милев “. Шестокласничката от Четвърто главно учебно заведение „ Кирил Христов “ Деница Иванова рецитира стихове на Недялко Йорданов, отдадени на Левски.
В знак на благодарност бяха поднесени венци от Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общинския съвет и Областния шеф. Цветя поставиха патриотични, политически и публични организации, доста жители. В ритуала участваха още Военният духов оркестър, почетен часовой и знаменна група от Втора механизирана бригада.
Музеен обект „ Хилендарски метох ” през днешния ден е отворен гратис за гости с работно време от 09.30 до 17.30 ч.
За учениците е проведена музейно-образователна стратегия „ Заветите на Апостола “, включваща сказка, занимателни игри и кръстословици. Участието в програмата е гратис.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР