Стара Загора. Реплика на знамето на Старозагорското въстание ще предвожда

...
Стара Загора. Реплика на знамето на Старозагорското въстание ще предвожда
Коментари Харесай

Стара Загора: Знамето на Старозагорското въстание ще предвожда шествието в града на 3 март

Стара Загора. Реплика на знамето на Старозагорското въстание ще предвожда шествието на хиляди, пристигнали от разнообразни кътчета на страната, които още веднъж на Националния празник 3 март, ще понесат към Мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора “ 300-метровия народен байрак. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Очаква се шествието, което ще се организира за четвърта поредна година и се радва на все по-голяма известност, да дойде на мемориала по обед, когато там ще стартира формалната гала за полагане на венци и цветя. По този мотив в Стара Загора ще се организира кръгла маса на тематика “Пътят към свободата “, с присъединяване на проф. Андрей Пантев и проф. Пламен Митев. По време на събитието ще бъде показана репликата на знамето на Старозагорското въстание, направено от художниците Димо Генов и Михаил Косев. Счита се, че знамето на Старозагорското въстание от 1875 година, едно от дребното флагове в страната от преди Освобождението от турско иго, е евентуалният прототип на Националния трикольор. То е направено от самите участници в Старозагорското въстание и в този момент е част от непрекъснатата експозиция на РИМ, харизано през 1907 година от опълченското сдружение, в което е имало участници в събитието или техни роднини. В подробното изложение, което го съпътства, е записано, че то е трицветно - бяло, зелено и алено.
Ще бъдат дискутирани още политическите битки на българите за национална самостоятелност през втората половина на ХІХ в., присъединяване в чети и легии, основаването на Революционен комитет по времето на Левски, Старозагорското и Априлското въстание и Руско-турската война през 1877-1878 година
Кръглата маса е проведена от Община Стара Загора и Регионалния исторически музей – Стара Загора и е част от програмата, отдадена на 140-та годишнина от Освобождението на България. Тя ще се организира на 21 февруари 2018 година от 15.00 часа в зала 33 на РИМ.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР