Стара Загора. Приключва възстановяването на паметника на Свети Георги Победоносец

...
Стара Загора. Приключва възстановяването на паметника на Свети Георги Победоносец
Коментари Харесай

Стара Загора: Обновиха паметника на Свети Георги Победоносец в града

Стара Загора. Приключва възобновяване на паметника на Свети Георги Победоносец в старозагорския парк „ Александър Стамболийски “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Части от бронзовата комбинация, изобразяваща Свети Георги Победоносец на кон, рязък с копието си дракон, бе развалена преди към две години от младежи, които си правили селфи. Има и следи от сериозна разяждане на метала. Вече са възобновени отчупената част от опашката и единия рог на бронзовата фигура на змея. Сложен е и нимба над главата на светеца. Подменени са счупените плочи от облицовката и актуализирани надписите. Реставрацията ще се прави от скулптора Любомир Добрев, който е и създател на мемориала. Предстои и облагородяване на ландшафта към скулптурната комбинация. Първото честване, което ще се организира там, ще е на 22 септември – Ден на независимостта на България.
Близо 50 000 лева бяха заделени от общинския бюджет за обновяването на мемориала. От Общината приканват жителите за отговорно отношение към опазването на светинята.
Паметникът на починалите във войните за освобождението и националното обединяване на България е открит на 05.10.2002 година по самодейност на Съюза на ветераните от войните. Той е отдаден на починалите 2722 старозагорци през войните 1912 – 1913 година, 1915 – 1918 година и 1944 – 1945 година Представлява мраморна пресечена пирамида с основа 2 м, върху която е подложен куб със страна 1 м. Върху куба се издига мраморна колона с диаметър 0,35 м и височина 2 м. На върха на колоната се издига фигура (висока 2 м) на св. Георги Победоносец на кон, с копие, рязък дракон. Върху страните на куба и страните на пирамидата има надписи вдълбани в мрамора. На Западната страна на куба: " За теб Родино с плам се бихме За теб за брата притеснен Със популярност твоя лик покрихме. Из марша на 12 пехотен Балкански полк. " На западната страна на пресечената пирамида: " Посвещава се на Загиналите 2722 старозагорци във войните за избавление и национално обединяване на българските земи. От Признателна Ст. Загора. " На източната страна на пресечената пирамида: " 1915 - 1918 година Първа международна война Загинали 1806. " На северната страна на пресечената пирамида: " 1912 - 1913 година Балкански войни. Загинали 804. " На южната страна на пресечената пирамида: " 1941 - 1945 година Втора международна война. Загинали 112. ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР