Стара Загора. При голям интерес час и половина продължи общественото

...
Стара Загора. При голям интерес час и половина продължи общественото
Коментари Харесай

Стара Загора: Общината е с рекорден бюджет за 2019 година

Стара Загора. При огромен интерес час и половина продължи публичното разискване на плана бюджет на Община Стара Загора за 2019 година. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . " Прогнозната му рамка надвишава 115 млн. лева (115 882 114 лева.), което е с към 11 млн. лева повече спрямо миналата година. Основната цел при образуването му е да има баланс – разходната част да е съобразена с приходната, с цел да запазим финансова непоклатимост. Той дава отговор на целите ни и на предизборнатапрограма, която изпълняваме сега ", изясни при представянето му кметът Живко Тодоров. Той акцентира, че поетите задължения ще бъдат изпълнени до края на мандата.
Няма да има смяна в размера на налозите и таксите и през 2019 година, те не са вдигани от 2012 година насам, макар че от този момент минималната работна заплата в страната е увеличена близо два пъти. Не се чака нарастване на приходите от налог коли поради въведената еконорма. " За някои остарели коли ще има нарастване, само че за към 50 на 100 от останалите ще има понижение на налога досега ", изясни основният финансист Цанка Ганева. Предстои да бъде признато изменение в наредбата за смяна на облагането, което ще бъде едно от най-ниските в страната. Ставките ще бъдат признати на януарското съвещание на Общинския съвет.
На представянето на Бюджет 2019 участваха още зам.-председателят на Народно събрание Емил Христов, националният представител Радостин Танев, зам.областните шефове Петя Чакърова и Красимир Червилов, заместник-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, общински съветници, представители на образователни заведения, браншови организации, доста жители и общественици.
" Най-много средства - над 52 млн. лева в Бюджет 2019, се плануват за „ Образование “, като близо 4 млн. лева от тях са за дофинансиране на държавно делегирани действия. Средствата за държавно делегираните действия са увеличени с над 8 млн. лева, в размер на 68, 3 млн. лева, като 11 % от тях са за обществените домове ", акцентира Цанка Ганева в отговор на въпрос от залата. Тя разясни, че плануваните разноски за личен състав по плана за бюджет на Община Стара Загора за локални действия /и дофинансиране на делегирани от страната дейности/ за 2019 година възлизат на 11 243 424 лв.. В съпоставяне с плануваните през 2018 година - 10 246 873 лв., тази година е заложен растеж от 996 551 лв. или 9.7%. Увеличението регистрира новия размер на минималната заплата от 1 януари на 560 лв. и нарастване на заплатите в сходство с декларирания приоритет от държавното управление за стабилно повишение на стандарта и качеството на живот на популацията в страната.
Увеличението на общата дотация за делегираните от страната действия по отношение на 2018 година е 8 424 017 лв., или 114%, е ориентирано към нарастване на заплатите в сферите на образованието, опазването на здравето, обществените действия, културата и общинска администрация.
Близо 8 млн. лева са заложени в общинската хазна за 2019 година за обезпечаване на чистотата, а 3,1 млн.лв. ще отидат за ръководство на дейностите по отпадъците. За осветяване на улици и площади в бюджета за тази година се плануват 1,8 млн.лв., за създаване, ремонт и поддръжка на уличната мрежа – 3, 5 млн. лева, а за озеленяване ще отидат 1,5 млн. лева
" В разходната част на бюджета са заложени предпочитани планове, по някои от които към този момент се работи ", разясни кметът Тодоров. По-важните акценти в капиталовата стратегия на общината са разширението на парк " Артилерийски " на планирана стойност 3,9 млн. лева, осъществяване на общ ремонт на залата в регионална администрация на стойност 2,7 млн. лева, преустройството на постройката, дарена от Мария Жекова в Културен център за надарени деца, на стойност 905 000 лева, главен ремонт на детска градина No2 " Зорница " за 933 000 лева Обзавеждането на музей " Литературна Стара Загора " ще коства 214 000 лева, плануват се 200 000 лева за построяването на новия гробищен парк, а със 132 000 лева ще бъде закупен багер-товарач за него. За създаване на детски площадки са педвидени 100 000 лева, а построяването на ул. „ Петкана Захариева “ в кв. „ Железник “ ще коства 250 000 лева В бюджета са заложени 49 215 лева за възобновяване и реституция на паметника на починалите във войните старозагорци в парк „ Ал. Стамболийски “, както и 9 000 лева за реализацията на плана за знак " Стара Загора център на Вселената ".
През 2019 година ще продължи работата по плановете „ Обновяване на просветителната инфраструктура “, " Зелена и налична градска среда за жителите на Стара Загора - стадий II ", " Най- положителното за децата ", " Модернизация и развиване на резистентен градски превоз - II фаза ", „ Инфраструктура кв. " Самара 1 ", „ Ремонт и рационализация на Зоопарк “, “ Ремонт и преустрояване на пазар за промишлени стоки/Руски/ “ и „ Ремонт на летен спектакъл “.
От залата бяха направени разнообразни оферти, за които кметът Живко Тодоров посочи, че рационалните могат да залегнат в плана за бюджет, който ще бъде гласуван от общинските съветници на сесията в края на месеца.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР