Стара Загора. През октомври започва цялостното обновяване на зоопарка в

...
Стара Загора. През октомври започва цялостното обновяване на зоопарка в
Коментари Харесай

През октомври започва цялостното обновяване на зоопарка в Стара Загора

Стара Загора. През октомври стартира цялостното възобновяване на зоопарка в Стара Загора. Това е един извънредно значим обект за града. Всички ние виждаме, че нашият зоопарк се нуждае от значителен ремонт. С възобновяване на зоологическата градина и Летния спектакъл ще бъде приключена цялостната визия на парк „ Митрополит Методий Кусев “, който е емблематичен за старозагорци и гостите на града ни. Това сподели отрасловият зам.-кмет инж. Янчо Калоянов минути преди да бъде направена символичната първа копка за цялостна реорганизация на зоопарка, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
Община Стара Загора получи утвърждението на „ Фонд за устойчиви градове “ (ФУГ) за реализация на план „ Реконструкция на Зоопарк Стара Загора “. Договорът, който бе подписан, е за близо 4.2 млн. лв.. С обновяването ще се способства за актуалния образ на зоопарка, съчетавайки зони за отдих, развлечение, обучение, научно-изследователска активност и атракции.
От името на Фонда за устойчиви градове, институцията финансираща плана, благодарности към усърдната работа за неговата реализация изрече Надя Данкинова, изпълнителен шеф на Фонд ФЛАГ и ФУГР.
Срокът за осъществяване на реконструкцията на едно от обичаните места за генерации старозагорци е 270 календарни дни, а компанията, определена посредством социална поръчка е „ Трейс Груп Холд “ АД. От нейно има триумф пожела проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов, който е ръководител на надзорния ѝ съвет.
„ Надявам се това, което следва да се случи, да е по най-хубавия метод. Проектантите вложиха доста старания. Проектът е съгласуван с всички условия, с цел да бъде Зоопаркът едно в действителност прелестно място за посетителите, да поддържа животните до близка естествена среда и да дава отговор на всички условия за това “, уточни шефът на зоологическата градина доцент Радослав Михайлов. Той разгласи, че Зоопаркът ще бъде затворен от 7 октомври за гости. „ Мярката цели сигурност до момента в който траят ремонтните действия. Ще създадем по този начин, че да понижим до най-малко напрежението за животните по време на ремонта “, добави още той. По думите му за празника на Стара Загора – 5 октомври, входът ще бъде свободен.
Събитието през днешния ден стартира с водосвет, а посетители бяха още ръководителят на Общинския съвет Таньо Брайков и общински съветници, националният представител Радостин Танев, зам.-кметовете на града Йордан Николов, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, ръководителят на плана и основен финансист на Община Стара Загора Цанка Ганева, гл. проектант Виктория Грозева, секретарят на администрацията Делян Иванов и други.
Зоопаркът в Стара Загора е основан през 1957 и е вторият в страната, след Софийския. Повече от 60 години, на повърхност от 70 дка, в него могат да се видят над 400 животни, от 80 типа, от съвсем всички континенти.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР