Стара Загора. Празнична св. Литургия по повод празника Петдесетница отслужика

...
Стара Загора. Празнична св. Литургия по повод празника Петдесетница отслужика
Коментари Харесай

Празнична св. Литургия по повод празника Петдесетница отслужика в катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора

Стара Загора. Празнична св. Литургия във връзка празника Петдесетница отслужика в катедралния храм „ Св. Николай “ в Стара Загора. Това оповестиха от Старозагорска света митрополия .

Православната ни черква отбелязва снизхождането на Светия Дух над апостолите и основаването на Църквата Христова. Тайнството Евхаристия бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. По време на службата дякон Стефан Николов бе ръкоположен за духовник. Той ще служи в храм „ Св. Въведение Богородично “ в Стара Загора.

Над събралото се голям брой вярващи беше спусната орехова шума, символизираща слизането на Светия Дух над Пресвета Богородица и св. апостоли. Прочетени бяха и коленопреклонните молебствия към Бога, в които се измолват амнистия на прегрешенията, просвещение и ликвидиране на сърцата и придобиване на плодородни сили, както и амнистия на греховете на всички отишли си от този свят православни християни. Тържесвеното свещенодействие приключи с многолетствие.

По мотив празника, Негово Светейшество Българския патриарх Неофит насочи привет към българския народ: " Празнувайки деня, в който, по обещанието на Господ Иисус Христос, Светият Божи Дух обилно се излива над всички правилни, се обръщаме към вас с отеческа любов и обръщение за мир и единение, за единодушие и единодушие в нашия взаимен живот в лоното на светата Църква, в която с религия и „ жива вяра “ (1 Петр. 1:3) живеем и се спасяваме, намирайки там спокоен кей от стихиите на бурното житейско море. Тази Църква, която през днешния ден Духът на Истината основава за цялото човечество и в която получаваме даровете на Духа и общението с нашия Творец и любящ Небесен Отец, е нашият нравствен дом – Тяло Христово, призвано да живее и възраства в обич и единение, до момента в който, както свидетелства св. ап. Павел, „ … всинца достигнем до единение на вярата и на познаването Сина Божий, … до цялостната възраст на Христовото съвършенство “ (Еф. 4:13)... Нека бъдем почтени за великия подарък на Църквата, която Господ ни е дал за нашето избавление. Да бъдем правилни Господни възпитаници и почтени членове на богочовешкото Тяло Христово – рожби на обещанието, обещано „ на вярващите посредством религия в Иисуса Христа “ (Гал. 3:22), които с религия и вяра „ чакаме ново небе и нова земя, на които населява истина “ (2 Петр. 3:13). Такава е волята на нашия Спасител, това чака от всекиго нас и пълнотата на Божията Църква, чието начало във времето честваме през днешния ден – в светлия ден на светата и избавителна Петдесетница ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР