Стара Загора. Повече от 1000 домакинства в Стара Загора, подбрани

...
Стара Загора. Повече от 1000 домакинства в Стара Загора, подбрани
Коментари Харесай

Стара Загора: Повече от 1000 домакинства ще получат възможност за алтернативни форми на отопление

Стара Загора. Повече от 1000 семейства в Стара Загора, подбрани по избрани критерии, ще получат екологични отоплителни уреди, за да бъде понижено наличието на фини прахови частици в атмосферния въздух. Очаква се след 6 години, когато планът завърши, замърсяването с ФПЧ да намалее със 160 т годишно. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
Идеята е да бъдат обединени административния потенциал на общините и желанието на жителите за подобряването на качеството на атмосферния въздух, разгласи на конференция през днешния ден Росица Копривчина, шеф на Дирекция „ Транспорт, екология и непорочност “ в Община Стара Загора. Независимо, че Стара Загора реализира положителни резултати през 2017 и 2018 година във връзка с понижаване на излъчванията от фини прахови частици, с цел да се резервира и поддържа постигнатото, се насочват старания главно към понижаване на излъчванията от битово отопление. Това е един нескончаем и изискващ доста старания развой освен от страна на общинската администрация, само че и от жителите, признават от екипа на плана, в който влизат още Пламен Йорданов, шеф на отдел „ Екология “ и координаторът - гл.експерт Маргарита Георгиева.
Община Стара Загора и още 5 общини започнаха осъществяването на план „ Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух “ по стратегия LIFE 2014-2020 на Европейския съюз. Общата стойност на плана е 16 666 266 евро, като финансирането от Европейска комисия е 60%, а останалата част е съфинансиране от бенефициентите. За Община Стара Загора са планувани към 1, 5 млн.евро, от които 593 903 евро е личния принос за осъществяване на дейностите от плана.
В първата – аналитичната фаза на плана, която продължава 15 месеца, ще се направи в детайли изследване на отоплението на семействата, като източник на замърсяване на въздуха и ще бъдат избрани регионите, в които подмяната на горивната база ще има максимален резултат върху качеството на въздуха. Ще бъдат доставени и инсталирани две стационарни мониторингови станции, които след приключването му ще станат благосъстоятелност на общината и ще бъдат включени в Националната система за премерване на качеството на атмосферния въздух, която съществува и сега. На база на събраните данни ще се създаде скица за преход към различни форми на отопление на семействата, обясниха от екипа на плана. Данните от стационарните станции ще бъдат употребявани и за създаване на система за ранно предизвестие за предстоящо замърсяване, в границите на 2-3 дни преди предстоящите превишения на дневните пределни стойности на ФПЧ, въз основа на математическо моделиране.
Във втората фаза на плана, който продължава 15 месеца, пилотно ще бъдат включени 80 семейства към различни форми на отопление, като съоръжение с универсални механически параметри (например котли, печки и др.), или потребление на съществуващи системи за газоснабдяване.
Последната трета фаза е с подължителност 3,5 години, което включва същинския преход към различни форми на битово отопление за 10 000 семейства, които са декларирали предпочитание в Стара Загора. През този стадий ще бъде направена и оценка на осъществяването на схемата и направено предложение за използването ѝ във всички общини с неприятно качество на въздуха, което ще бъде показано на НСОРБ.
Подмяната на горивните отоплителни уреди с различни ще се ползва с преимущество в кварталите, където намаляването на замърсяването е реалистично и подхожда на желанието на жителите им да заменят своите отоплителни уреди. Допустими разновидности за замяна на печки и котли, употребяващи дървен материал и въглища, ще бъдат:
- отопление на газ (използване на централна мрежа) - котли, радиатори;
- самостоятелно газово отопление (за къщи отвън газопреносната мрежа) - котли, радиатори;
- отопление с пелети - печки, котли и радиатори.
По плана няма да се финансира построяването на връзки към газовите и централните отоплителни мрежи и друга инфраструктура и съоръжение, които са благосъстоятелност на съответните компании, предоставящи услугата, както и обвързваните с тях такси.
Отоплителните уреди ще бъдат предоставяни на семействата от общината против избрани отговорности, посредством контракт за прилагане за интервал от 5 години, след което ще се трансферират на семейството.
Домакинствата ще бъдат инспектирани през 5-годишния интервал, ще дават информация за разноските при употреба на уредите, интензивно ще популяризират схемата на техни съседи, другари и други лица, а прехвърлянето на благосъстоятелност може да влезе в действие едвам след подписването на нов контракт сред общината и новия притежател за поддръжка на оборудването, конфигурирано по време на осъществяването на плана, и всички други отговорности по контракта.
За подбора на семействата след необятно публично разискване ще бъдат създадени критерии за допустимост на претендентите. С най-голям приоритет ще бъдат локации (квартали) с потвърден максимален принос за замърсяването от битово отопление, общественият статус на семействата, като приоритет ще бъде даден на семействата, които са бенефициенти на Програмата за целево енергийно подкрепяне.
Предстои актуализация на програмата за ръководство на качеството на атмосферния въздух – ОПОС 2014-2020 година на Община Стара Загора, обясниха още участниците в конференцията. Продължава честото миене на улиците в града по график, ще бъдат засадени нови дръвчета по улиците, ще се изградят и нови велоалеи. Продължава и въвеждането на ограничения за енергийна успеваемост на административни и жилищни здания, стана ясно още през днешния ден.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР