Стара Загора. Последно поколение Хибридна SPECT/CT система в отделението по

...
Стара Загора. Последно поколение Хибридна SPECT/CT система в отделението по
Коментари Харесай

Стара Загора: Официално беше представена нова апаратура в отделението по Нуклеарна медицина на Комплексния онкологичен център

Стара Загора. Последно потомство Хибридна SPECT/CT система в отделението по Нуклеарна медицина на Комплексния онкологичен център – Стара Загора беше публично открита с церемониален водосвет. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
Апаратурата е щадяща и разрешава по-точна и прецизна диагностика на пациентите с онкологични и неонкологични болести. Тя е закупена със средства по самодейност JESSICA, част от Оперативна стратегия „ Регионално развиване “ 2007 – 2013 година, с Договор за заем сред Комплексен онкологичен център – Стара Загора и Регионален Фонд за Градско Развитие, и Сосиете Женерал Експресбанк.
„ Благодарим на Община Стара Загора за помощта, с която стана допустимо закупуването на системата. Нашето предпочитание постоянно е било да работим с съвременна инсталация, упоритостите ни са на всеки шест месеца да обновяваме “, сподели доктор Петър Чилингиров, шеф на Центъра.
На откриването участваха зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, секретарят на Общината Делян Иванов, Таньо Брайков, ръководител на Общинския съвет - Стара Загора, и доктор Антония Тодорова, шеф отдел „ Здравеопазване и обществени действия ". На събитието бяха още националният представител Борис Кърчев и регионалният шеф Гергана Микова.
„ Свикнахме на всеки шест месеца в Комплексния онкологичен център да има нови апарати. Общината оказа помощ, с цел да бъде обезпечено съответно лекуване на болните. Нека да има по-малко хора с такива болести нуждаещи се от апаратурата и единствено положителни резултати от проучванията с нея “, пожела зам.-кметът Иванка Сотирова.
„ В момента в България има шест такива апарата, само че всички са в София. Този е първият отвън столицата. Наличието на съвременна съоръжение и в Стара Загора е от изключителна значимост за пациентите “, изясни доктор Диана Гешева, шеф на отделението.
През миналата година в Комплексния онкологичен център са осъществени 39 400 прегледа на над 11 200 пациенти.
С новия SPECT/ CT уред могат да се изследват всички органи на човешкото тяло. Основното приложение е осъществяването на прецизна диагностика в региона на онкологичните болести при тумори на гърдата, простата, белия дроб, щитовидната жлеза и други Използването на апарата ще усъвършенства доста ранната диагностика и стадирането на онкоболните, което в основата на сполучливото модерно лекуване. Намалява се и лъчевото натоварване на пациентите, заради използването на нови модерни технологии.
Екипът на отделението е минал образование за работа с новия уред, извършено от задгранични и български приложни експерти на компания Сименс Хелткеър.
Здравноосигурените лица се изследват по амбулаторни процедури №35 и №37 по контракт с НЗОК. Здравно неосигурените пациенти и тези по избор заплащат проучванията. При осъществяване на съответното проучване, всеки пациент е належащо да даде самостоятелната си здравна документи с предишни образни и нуклеарно-медицински проучвания – SPECT, SPECT/CT и PET/CT.
Пациентите се одобряват за проучване след авансово записан час на регистратурата на отделението по Нуклеарна медицина на телефон 042/614 163 всеки работен ден от 07.30 до 14.00 часа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР