Стара Загора. По-голямата част от задните дворове в областта вече

...
Стара Загора. По-голямата част от задните дворове в областта вече
Коментари Харесай

Стара Загора: По-голямата част от задните дворове в областта вече са депопулирани заради африканската чума по свинете

Стара Загора. По-голямата част от задните дворове в региона към този момент са депопулирани поради африканската чума по свинете. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Стара Загора . Това стана ясно през днешния ден на съвещание на епизоотичната комисия, управлявано от регионалния шеф Гергана Микова.
Директорът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Дамян Миков заяви, че в Старозагорска област към момента няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете, Според него обаче пикът на болестта занапред следва с откриването на ловния сезон за диви свине, който ще започва на 1 октомври. „ Обнадеждаващ факт е, че в Старозагорска област по-голямата част от хората към този момент изклаха непринудено прасетата в задните дворове. Единични са случаите на отвод да се изпълнят предписанията и та са най-много при стопани, които отвън регламентите на закона отглеждат свине-майки за продажба на животни “, сподели доктор Миков. Констатацията на Областната дирекция по сигурност на храните е, че по-голямата част от задните дворове в региона към този момент са депопулирани. Продължават инспекциите за осъществяване на ограниченията за ограничение на резпространението на болестта.
От Областната дирекция по горите оповестиха, че 250 ловци към този момент са подготвени за признаците и методите на разпространяване на африканската чума по свинете. В района са сложени 25 клопката за диви прасета.
В края на съвещанието госпожа Микова и доктор Дамянов подсетиха още веднъж, че кметовете и кметските наместници са длъжни да дават на Областната епизоотична комисия в период до 26 август описите на стопаните, които са заклали животни, отглеждани в задните дворове. Финансовото подкрепяне на притежателите на заклани свине ще се прави единствено въз основата на правилно попълнени комплекти от документи
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР