Стара Загора. Петдесетото издание на Фестивала за оперно и балетно

...
Стара Загора. Петдесетото издание на Фестивала за оперно и балетно
Коментари Харесай

В Стара Загора се открива Фестивал на оперното и балетното изкуство

Стара Загора. Петдесетото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство (ФОБИ) ще се организира от 22 ноември до 7 декември в Стара Загора. Програмата на музикалното събитие тази година впечатлява със селекция на неповторими спектакли, оперни и балетни министър председатели, отбелязване на знакови годишнини, интернационално присъединяване, изложения и срещи с публиката. Това оповестиха от Община Стара Загора .
„ Това е събитие, което към този момент 50 години потвърждава своята виталност. Трябва да сме горди, че то се провежда от Община Стара Загора и Държавна опера Стара Загора тук на сцената на Операта. Благодарим за доверието на Общината и за опцията, която ни даде да съставим програмата “, сподели шефът Огнян Драганов.
„ Фестивалът на оперното и балетното изкуство е една от най-престижните визитки на този град. Община Стара Загора е поредна в своята поддръжка. По наше предпочитание в тазгодишната стратегия се обръща внимание на старозагорските представители. Искаме и отсега нататък да отдаваме нужното почитание и внимание към тях “, сподели Диана Атанасова, шеф отдел „ Култура “ в Община Стара Загора.
Един от акцентите е премиерното заглавие „ Африканката “ от Джакомо Майербер, с което се дава началото на форума. „ Една опера, за която чакахме три години, с цел да дръзнем да я създадем “, добави той. Спектакълът е копродукция на Старозагорската опера с Дойче Опер – Берлин. Оттам са и дарените 850 костюма за постановката. Режисьор е Вера Немирова, взе участие и част от постановъчния екип на Дойче Опер. Вера Немирова описа, че е режисирала „ Африканката “ през 2015 година в Берлин, както и забавни моменти към заглавието и либретото. „ Операта се слага за пръв път освен в България, само че и на Балканите “, добави диригентът Ивайло Кринчев.
Общо три са оперните спектакли в програмата на фестивала. На 27 ноември гостува Опера Балтик от Гданск, Полша със спектакъла „ Таис “, а Държавна опера Пловдив ще закрие фестивала с операта „ Фалстаф “ на Джузепе Верди.
Балетната натрупа на Старозагорската опера, която празнува 70-годишен празник, ще се показа с премиерата на „ Шопениана “ с хореограф Снежана Дескова и балета „ Ромео и Жулиета “ на 5 декември.
Националният симфоничен оркестър на консерваториите в Италия ще изненада публиката с концерт „ Непознатият свят на операта “, включващ рядко изпълнявани увертюри и музикални фрагменти.
Специално внимание е отделено на 50-годишната театрална активност на старозагорската оперна прима Стефка Минева. На 30 ноември в нейна чест ще има оперна церемония, под диригентството на Владимир Бошнаков. Срещата на публиката от близко със Стефка Минева ще се състои директно преди празничния концерт. На нея ще бъдат прожектирани определени фрагменти от Златния фонд на Българската национална телевизия. Още три годишнини са във фокуса на тазгодишната стратегия. По мотив 120 години от рождението на Панчо Владигеров на 29 ноември ще има концерт на Академичния симфоничен оркестър на НМА „ Проф. Панчо Владигеров “. С прожекция на спектакъла на операта „ Набуко “ от Джузепе Верди - телевизионна продукция от фонда на Българска национална телевизия (1983) на 1 декември ще бъде изразена почитта към създателя на ФОБИ – диригентът Димитър Димитров (1929-1999).
Специално събитие на 3 декември с показване на книга и документален филм, е отдадено на 100 годишнината от рождението на един от „ строителите “ на българските оперни театри и симфонични оркестри Руслан Райчев.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР