Стара Загора. От новата 2019/2020 учебна година ДГ №5 Мечо

...
Стара Загора. От новата 2019/2020 учебна година ДГ №5 Мечо
Коментари Харесай

Стара Загора: В Детска градина Мечо Пух се въвежда обучение, възпитание и социализация на деца по метода на Монтесори

Стара Загора. От новата 2019/2020 образователна година ДГ №5 " Мечо Пух " вкарва образование, образование и социализация на деца от Първа група по метода и педагогиката на Мария Монтесори. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Работата ще се осъществя от учители, които имат приключена следдипломна подготовка в Нов български университет на тематика " Въведение в Монтесори педагогиката при групова работа с деца в детска градина ".
Методът Монтесори е способ за образование още от най-ранна детска възраст. Основан на практическите наблюдения и на научните открития на доктор Мария Монтесори, италиански доктор и възпитател, методът се ползва сполучливо към този момент повече от 100 години и печели известност в целия свят. Заради големия си принос към актуалното обучение, Мария Монтесори е номинирана три пъти поредно за Нобелова премия.
Днес методът Монтесори е извънредно известен и необятно прилаган в целия свят (98 страни). Най-убедително са залегнали концепциите ѝ в Скандинавските страни, Австралия, Африка, Индия, Китай, Съединени американски щати, Канада. Днес по света има над 20 000 Монтесори учебни заведения. Детските градини Монтесори в света са хиляди.
Мария Монтесори счита, че всяко дете по природа е мъдро и надарено. За нея е изключително значимо да се зачита уникалността на всяко едно дете. Задачата на възрастните е да оказват помощ на детето да разкрие и развие своя капацитет, да го научат независимо да учи света.
Главното във философията на Монтесори е детето. В специфична среда то усъвършенства своето физическо положение, образува моторни и сензорни привички, съответстващи на възрастта му, придобива привички въз основата на личния опит. Педагогът единствено следи детето и основава среда, в която детето да може да се развива.
Основните правила на метода на Монтесори са свободата и персоналният избор на детето. То единствено построява своето лично „ аз “, независимо взема решение в кой стадий от живота си кой „ прозорец “ за знания да отвори и да направи допустимо възприемането на избрани умения и познания. Девизът на педагогиката на Монтесори е: „ Помогни ми да се оправя самичък! ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР