Стара Загора. Общоградски тържества по повод 26 март – Ден

...
Стара Загора. Общоградски тържества по повод 26 март – Ден
Коментари Харесай

Стара Загора: С тържествена програма в града ще бъде отбелязан Денят на Тракия

Стара Загора. Общоградски тържества във връзка 26 март – Ден на Тракия, и 106 години от Одринската епопея ще се проведат в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Те са проведени от Общината, Втора механизирана бригада, Тракийско сдружение „ Одринска епопея “ и Съюз на офицерите и сержантите от запаса.
На 23 март от 19.00 часа в залата на Народно читалище „ Свети Климент Охридски – 1858 “ ще има концерт на лауреатите от Национален детски фолклорен конкурс „ Орфеево изворче “ – Стара Загора 2019, отдаден на 26 март - Ден на Тракия и Одринската епопея.
На 26 март от 16.00 часа в парк „ Тракия “ ще се организира церемониален боен обред с полагане на венци и цветя пред монумент „ Одринска епопея “.
Денят на Тракия - 26 март, е разгласен за формален празник с разпореждане на Министерски съвет от 23 март 2006 година
На 26 март 1913 година (13 март остарял стил) Българската войска завладява Одринската цитадела по време на Балканската война 1912-1913 година, с което донася свободата на тракийските българи.
На този ден се прекланяме пред подвига на българските войни, паднали край Одрин. Отдаваме респект и на хилядите българи – тракийски бежанци, намерили заслон в рамките на България и запазили родовата си памет.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР