Стара Загора. Общоградски ритуал за тържествено честване на 1 ноември

...
Стара Загора. Общоградски ритуал за тържествено честване на 1 ноември
Коментари Харесай

Община Стара Загора организира богата културна програма за отбелязване на Деня на народните будители

Стара Загора. Общоградски обред за тържествено честване на 1 ноември - Деня на националните будители провежда Община Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . От 9.00 часа в храм „ Св. Теодор Тирон “ ще бъде отслужена заупокойна света литургия в памет на митрополит Методий Кусев.
В 11.00 часа пред паметника на Митрополит Методий Кусев при започване на едноименния парк ще се съберат старозагорци за поклонение и благодарност към делото на националните будители.
В навечерието на празника на 31 октомври от 18.00 часа в Културен център „ Стара Загора “ ще се състои гала по формалното връчване на оценката „ Анастасия Тошева “ на Община Стара Загора. Слово за будителите ще произнесе Милен Врабевски, български доктор, предприемач и човеколюбец, основател и ръководител на Фондация „ Българска памет “. Ще бъдат връчени и премиите „ Будител на Стара Загора “ на Съюза на учените.
Множество начинания за празника са подготвили и културните институти в Стара Загора.
На 30 октомври в Регионална библиотека „ Захарий Княжески “ ще бъде открита изложбата „ Спомен за донора, памет на бъдещето “, отдадена на 115 година от рождението на Недю Александров, църковен деятел, краевед, държавник, донор. Изложбата е част от събитията за 65-годишнината на Република България „ Захарий Княжески ” и показва персоналната библиотека на богослова, дарена на районната библиотека..
На 1 ноември от 11.00 часа Регионален исторически музей - Стара Загора кани гости на профилирана сказка „ Възникване на новобългарското обучение във възрожденска Стара Загора “. По предварителна поръчка се предлага и презентация „ Памет за старозагорските будители “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР