Стара Загора. Община Стара Загора организира общоградско възпоменание на загиналите

...
Стара Загора. Община Стара Загора организира общоградско възпоменание на загиналите
Коментари Харесай

Стара Загора: Почетоха паметта на жертвите от Старозагорското клане

Стара Загора. Община Стара Загора провежда общоградско възпоменание на починалите мирни поданици от града и региона, при опожаряването на Стара Загора и старозагорското кръвопролитие през 1877 година Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . На 19 юли 2019 година означаваме Деня на възпоменание на жертвите-православни християни.
Старозагорци се събраха през днешния ден в 17.00 часа в църквата „ Света Троица ”, където Старозагорският митрополит Киприан и свещеници отслужиха вечерна работа.
След това потегли литийно шествие до Мавзолей–костница „ 19 юлий 1877 ”.
Там бе отслужена заупокойна молитва в памет на починалите при опожаряването на града старозагорци.
Венци бяха поднесени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора и Областен шеф на област Стара Загора, цветя сервираха и доста жители.
По време на трагичните събития в града и региона са избити над 14 хиляди българи, повече от 1000 локални поданици умират от апетит и гонения, отвлечени са над 10 хиляди млади дами, момчета и девойки.
Само в църквата „ Св. Троица “ са изклани близо 3000 души.
През 2019 година се навършват 142 години от боевете за отбраната на града по време на Руско-турската освободителна война. Община Стара Загора ще означи годишнината със специфична стратегия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР