Стара Загора. Областната епизоотична комисия, председателствана от областния управител Гергана

...
Стара Загора. Областната епизоотична комисия, председателствана от областния управител Гергана
Коментари Харесай

Д-р Боян Папазов, ОДБХ - Стара Загора: Криенето на лични стопанства с прасета е опасна практика, защото африканската чума продължава да се разпространява

Стара Загора. Областната епизоотична комисия, управлявана от регионалния шеф Гергана Микова, организира свое съвещание през днешния ден. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Стара Загора . На него участваха зам. регионалният шеф Димитър Драчев, шефът на РЗИ доктор Златина Нанева, шефът на Областна дирекция „ Земеделие “ Елка Бонева, доктор Боян Папазов, шеф на отдел " Здравеопазване на животните " в Областна дирекция по сигурност на храните – Стара Загора, шефът на Областно пътно ръководство Илия Златев, представители на ОД Министерство на вътрешните работи, РД ПБЗН, Регионална инспекция за опазване на околната среда, на неправителствената организация „ Зелени Балкани “.
Разпространението на заболяването африканска чума по свинете и превантивните ограничения за ограничение на рисковото заразно заболяване бяха тематика на срещата. Д-р Папазов разгласи, че в България огнищата на заболяването са към този момент 12, като 2 от тях – в Плевен и Враца.
Чумата по свинете е мощно рисково заразно заболяване с висока смъртност по животните – диви и домашни. Вирусът е мощно резистентен в околната среда и в артикули от свинско месо, които не са модифицирани. Няма създадена ваксина и няма дейно лекуване против болестта. Единственият метод за битка с него, прилаган в 23 страни на 3 континента, е хуманното умъртвяване на всички инфектирани контактни прасета. Хората и другите типове животни не боледуват от Африканска чума. Вирусът се предава елементарно най-много посредством хората – от артикули от месо, добито от заболели прасета, инфектирана храна, облекла, контакт с заболели прасета.
Всички огнища, открити до момента у нас, са в персонални стопанства, огромна част от които не са регистрирани според условията на закона.
„ Ситуацията е тревожна. Болестта продължава да се популяризира и не е изключено да доближи и до нашата област. Ние не можем да спрем това, само че би трябвало да се вземат незабавни ограничения, с цел да ограничим до най-малко следствията “, сподели госпожа Микова.
Д-р Папазов прикани за отговорно отношение на всички институции към казуса. Той уточни като най-важна задача срещите и диалозите с кметове на обитаеми места. „ Криенето на дребни персонални стопанства с по няколко свине, за да не се конфронтират кметовете с жителите на селото, е рискова процедура. Това е бомба със закъснител, която рано или късно ще гръмне, поради обстановката с заболяването в Европа и в България ", сподели доктор Папазов. Той акцентира, че работата на терен и даването на справедлива информация на хората са доста значими, тъй като това е единственият метод да се спрат спекулациите. „ Стопаните би трябвало да бъдат готови, с цел да не се стига до спорове, в случай че заболяването пристигна и при нас “, изясни доктор Боян Папазов.
С цел ограничение на разпространяването на заболяването, на местата, на които стопират да почиват преминаващите през Прохода на Републиката, прохода Шипка и по двете автомагистрали пасажери, ОПУ ще обезпечи по-често разчистване на контейнерите и другите сметосъбиращи съдове, заяви Илия Златев.
На съвещанието беше разисквана също опцията да бъде осъществена стерилизация на тези места с разтвори, които унищожават вируса на рисковата болест.
На 24 юли следва разширена среща в Областна администрация, на която още веднъж ще бъдат разисквани ограничения за ограничение на разпространяването на африканската чума по свинете. На нея с изключение на представителите на Епизоотичната комисия ще участват и ръководители на Общински препоръки на общините от региона, кметове на обитаеми места, началници на полицейски сектори, притежатели на огромни свинеферми.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР