Стара Загора. Ние ще направим всичко възможно да защитим интересите

...
Стара Загора. Ние ще направим всичко възможно да защитим интересите
Коментари Харесай

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Ще направим всичко възможно да не позволим изграждането на цех за олово на територията на града

Стара Загора. Ние ще създадем всичко допустимо да защитим ползите на жителите на Стара Загора, да не позволим каквото и да е замърсяване в града и няма да позволим да бъдем заложници на ползи, които биха могли да доведат до отрицателен резултат на популацията. Това съобщи кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров във връзка желанието на вложител за създаване на завод за олово на територията на складова база в кв. Административнопроцесуален кодекс, оповестиха от пресцентъра на Общината . „ Решихме в деня на публичното разискване да предложим на възложителя да отдръпна капиталовото си желание за създаване на завод за олово на територията на Стара Загора. Надяваме се той да го одобри. Ако не го одобри вървят процедури, а Община Стара Загора ще предложи на Експертния съвет към Регионална инспекция за опазване на околната среда да не утвърди предлагането. Ще упълномощим и нашия представител да даде негативен избор на съвета “, сподели зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов. Той показа хронологията на декларираното капиталово желание и мнението на Общината, което ще бъде показано на идното публичното разискване в понеделник, както и на експертния екологичен съвет към Регионална инспекция за опазване на околната среда. С цел отбрана на публичния интерес на жителите на кв. „ Кольо Ганчев “ и кв. Административнопроцесуален кодекс, на работещите в региона на Южна промишлена зона и на всички жители на Стара Загора, в осъществяване на генералната стратегическа цел на общинска администрация „ Подобряване качеството на живот на популацията в Общината посредством обезпечаване на удобна околна среда и опазване естествените дадености на района “ и отчитайки проявената необятна социална интензивност, Община Стара Загора ще предложи на Експертния екологичен съвет към Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора да вземе решение за отрицание реализацията на капиталово предложение „ Изграждане на завод за произвеждане на олово “, осведоми зам.-кметът Николов.
Предстои и публично разискване в понеделник в 11.00 часа в зала 2 на Община Стара Загора. „ Всеки жител може да изрази позиция и мнение ", напомни кметът Живко Тодоров.
Зам.-кметът Йордан Николов изброи единствено част от точките, по които Община Стара Загора възразява на построяването на цеха. „ Инвестиционното желание по своя обсег, потенциал и технология е дружество от тежката индустрия, бранш цветна металургия. Капацитетът на инсталациите планува преправка на повече от 2 800 тона първични материали, която по своя състав съставляват рискови боклуци съдържащи олово. Те нямат генезис от територията на район Стара Загора, нито се генерират от битовата активност на Общината “, напомни Николов. Той добави, че в отчета по Оценка на въздействието върху околната среда и в контракта за наем на терена не са разказани ограничения за извънредно неутрализиране и възобновяване на терена след преустановяване на активността. „ Недопустимо е да не се планува и локално оборудване за филтриране на води “, сподели още заместник-кметът. Той напомни също, че дистанцията до най-близката жилищна постройка е едвам 800 метра, среща се и в непосредствена непосредственост до животновъдни ферми и обработваеми аграрни земи.
Кметът Живко Тодоров прикани обществеността на Стара Загора да бъде дейна по време на публичното разискване в понеделник, защото на него ще има представители както на вложителя, по този начин и на всички виновни институции. Възложителят, който е уредник на публичното разискване, е уведомил в законовия 30-дневен период Общината за неговото осъществяване и е определил началния час, както е по закон. Общината от своя страна би трябвало да даде нужната зала, обясниха от администрацията.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР