Стара Загора. Над 500 деца от старозагорски училища участваха в

...
Стара Загора. Над 500 деца от старозагорски училища участваха в
Коментари Харесай

Стара Загора: Над 500 ученици от областта участваха в Олимпиада по безопасност на пътищата

Стара Загора. Над 500 деца от старозагорски учебни заведения участваха в Олимпиада по сигурност на пътищата, която се организира в общинската зала „ Иван Вазов “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Тя се провежда от Института за пътна сигурност, с поддръжката на Министерство на образованието и науката (МОН), Община Стара Загора и Регионално ръководство на образованието Стара Загора.
„ Олимпиадата цели да се направи моментна фотография в цялата страна за положението на образованието по пътна сигурност и в случай че има дефицити да ги компенсираме “, сподели Богдан Милчев от Института по пътна сигурност. Гости на проявата бяха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Албена Михайлова, основен секретар на МОН, Любка Алипиева, гл. специалист в МОН и Татяна Димитрова, шеф на Регионално ръководство на образованието в Стара Загора.
„ Пожелавам най-хубавите да завоюват и Стара Загора да се показа почтено “, сподели Иванка Сотирова. Тя предизвика децата да разясняват наказванията при опит на деца да откраднат автомобил, чийто притежател е не запомнил ключовете на таблото. „ Контролирайте родителите си да съблюдават разпоредбите за придвижване по пътищата, когато пътувате с тях в автомобила “, поръча им Сотирова.
Богдан Милчев обясни регламента за присъединяване в Олимпиадата, която ще протече в два кръга. В първия ще вземат присъединяване всички записали се възпитаници от трети и седми клас. През месец януари учениците от седми клас ще попълнят онлайн тест от 12 въпроса. Най-добрите четиристотин деца ще продължат във втория кръг през месец март. Най-добре представилите се 50 от тях ще получат гратис образование по ръководство на картинг. Третокласниците пък ще вземат решение тест от 10 въпроса на хартия през месеците януари и февруари. Най-добрите 200 ще вземат участие във втория кръг, а най-добре представилите се 50 от втория кръг ще получат награди. В Олимпиадата ще се включат възпитаници от Стара Загора, Казанлък, Раднево, Гълъбово, Чирпан и други
В залата бе извършено съревнование „ Стани безвреден ” сред два тима по шест възпитаници от шести клас. Те трябваше да дават отговор на разнообразни въпроси свързани с придвижването по пътищата. По правилник децата те имаха право да употребяват жокер „ Обади се на другар “ - участващите в откриването публични лица. Иванка Сотирова вещо оказа помощ на единия от тимовете за брой кръстовища на избрана фигура. Победиха учениците от първия тим.
Най-голямо интерес провокира представянето на методите за осъществяване на образование по сигурност на придвижването по пътищата. Васил Паунов от Русенския университет, експерт в образованието по Безопасност на придвижването по пътищата, зададе разнообразни въпроси на учениците и получи бързи и точни отговори. „ В Стара Загора образованието по Безопасност на пътя е на най-високо равнище, дават се бързи и правилни отговори “, разяснява Богдан Милчев.
Децата с подготвеност се включиха в играта да си сложат „ алкохолни “ и „ наркотични “ очила, които пресъздават обстановка след приложимост на алкохол и дрога, и да реагират в пътна среда. Паунов им описа още, че са готови 22 типа роботи за образованието в учебните заведения. Роботът Алберт да вземем за пример, може да се програмира да извършва задания като пешеходец.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР