Стара Загора. На тържествена церемония в Културен център Стара Загора“

...
Стара Загора. На тържествена церемония в Културен център Стара Загора“
Коментари Харесай

Наградиха най-достойните съвременни будители на Стара Загора

Стара Загора. На тържествена гала в Културен център „ Стара Загора “ през днешния ден бяха връчени оценката „ Анастасия Тошева “ на Община Стара Загора, премиите на Регионално ръководство на образованието и премията „ Будител на Стара Загора “ на Съюза на учените. Това оповестиха от пресцентъра на Община .
В залата се събраха хората на духа, учители, дейци на културата и науката. Тук бяха и Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, регионалният шеф Гергана Микова, зам.-областният шеф Петя Чакърова, Татяна Димитрова, шеф на Регионално ръководство на образованието, доцент доктор Васил Хаджиилиев, ръководител на Съюза на учените в Стара Загора.
Церемонията стартира с Химна на националните будители изпълнен от Смесен хор „ Родина “.
„ Това е денят, в който отдаваме респект към всички знайни и незнайни духовници, книжовници и просветители посветили гения, делото и живота си на възраждането и одобряването на българската нематериалност и просвета “, сподели водещата Николета Милкова.
В поздравлението си Милен Врабевски, български доктор, предприемач и човеколюбец, основател и ръководител на Фондация „ Българска памет “ похвали Стара Загора, че е учредено отличие на името на достойната българка Анастасия Тошева, както и това, че на следващия ден празникът ще се празнува пред паметника на митрополит Методий Кусев. „ Съвременният будител се бори с бедността във физически и нравствен смисъл. Това, което Ви сплотява, е Вашият блян да научите децата да бъдат сполучливи хора. Научили сме се ценим заедността и съумяваме да сътворим идеали, които след нас ще носят единствено позитиви. Покланям се пред Вашата просветителска активност “, сподели още Милен Врабевски.
„ В навечерието сме на един празник, който всички ние би трябвало да тачим. Стара Загора има своята дан, с цел да бъдем тук и да се усещаме будители. Имаме отдадеността да демонстрираме, да учим, да възпитаваме. Поздравявам Ви, че съхранявате българския дух, че съхранявате българщината. Стара Загора постоянно е била водеща в духовния живот. Има го и новото възобновление. Нека Денят на будителите бъде безконечен мотив за самочувствие “, пожела в словото си Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
Отличието „ Анастасия Тошева “ за важен принос в образованието бе присъдено на Сребра Порязова, преподавател по български език и литература в Пето главно учебно заведение „ Митьо Станев “ и на Маргарита Шоселова, музикален възпитател в Държавна опера Стара Загора, основател и началник на Детско-юношеска студия за опера и балет „ Маргаритки “.
Грамоти получиха номинираните Иванка Кирилова, Невена Господинова и Йоанна Димитрова, както и Академичната общественост на Тракийски университет.
По предложение на кмета на Общината всички млади учители в Стара Загора получиха приветствен адрес и специфични значки за приноса им в развиването на образованието в нашия град.
„ За нас учителите всеки ден е празник. Да си преподавател значи, да можеш, да запалиш искрата на знанието у своите възпитаници “, показа Яна Бабрикова, млад преподавател от Начално учебно заведение „ Димитър Благоев “.
За първа година Регионално ръководство на образованието (РУО) Стара Загора също връчи награди във връзка Деня на националните будители - плакет с облика на Митрополит Методий Кусев.
Татяна Димитрова, шеф на РУО, награди отличените: Йоанна Димитрова, шеф на ДГ № 10 „ Светлина “ Стара Загора, Николай Широв, шеф на ОУ „ Георги Райчев “, Стара Загора, Диана Теленчева, старши преподавател в ДГ „ Калина Малина “, Чирпан, Таня Стоева Стаматова – Манева, старши преподавател в ГПЧЕ „ Ромен Ролан “, Стара Загора, Педагогическият колектив на ДГ № 18 „ Пчелица “, Казанлък и Педагогическият колектив на НПГВМ „ Иван Павлов “ град Стара Загора.
Наградата „ Будител на Стара Загора “, учредена от Съюза на учените връчи ръководителят доцент доктор Васил Хаджиилев. С нея са удостоени Райчо Гънчев, създател на Прабългарската школа за оцеляване „ Бага-тур “ и проф. Илия Димитров Ласкар от Аграрен факултет на Тракийски университет – Стара Загора. Те са отличени по тази причина, че с мисъл, слово, перо и дело са обогатили културата, науката, интелектуалния небосвод и съхранението духа на Стара Загора.
Празникът продължи с концерт на Смесен хор „ Родина “ и актьори от Държавна опера Стара Загора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР