Стара Загора. На семинар в общинската зала П. Р. Славейков“

...
Стара Загора. На семинар в общинската зала П. Р. Славейков“
Коментари Харесай

Стара Загора: На семинар в града бяха обсъдени възможностите за повишаване на пътната безопасност в градовете и мерките за нейното повишаване

Стара Загора. На семинар в общинската зала „ П. Р. Славейков “ в Стара Загора през днешния ден бяха разисквани благоприятни условия за повишение на пътната сигурност в градовете и ограниченията за нейното повишение, които оферират институциите. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Богдан Милчев от Института за пътна сигурност акцентира, че самодейността за серия събития под надпис „ Сътрудничество посредством другарство “ в другите общини е за да бъде усъвършенствана връзката сред жители и институции. „ Така ще има полемика по наболелите тематики, свързани с държанието на пътя, ще бъдат взаимствани и положителните практики “, добави той. Над 20 общини са част от концепцията. „ В Стара Загора получихме цялостната поддръжка на кмета Живко Тодоров и екипа му, за което благодарим. Така може да споделим знанията на нашите специалисти със старозагорци, представители на неправителствени организации, институции, учебни заведения “, добави Милчев.
По време на семинара бяха показани стратегически документи на общините, проекти за устойчива градска подвижност, безвредно градско обмисляне и други.
„ През последните няколко години вложихме съществени старания във връзка с превоза в Стара Загора. Успяхме да създадем общинско сдружение, с което да аплайваме по стратегия и да възобновим рейсовете ни. Към този миг имаме напълно сменен парк, отговарящ на условията. Планът с еднопосочните улици, който работи в нашия град, също е стъпка към сигурността “, сподели по време на срещата отрасловият зам.-кмет на Стара Загора Йордан Николов. Той акцентира, че посредством включването на разнообразни ограничения за възстановяване на превоза в градовете, е нужно да се подходи и с внимание към екологията. От думите му стана ясно, че при съществуване на добра опция на персонални коли – като съвременни рейсове, велоалеи, както и зони за платено паркиране в центъра, се оказва въздействие и на качеството на въздуха, което също е извънредно значимо.
Димитър Димитров от бранш „ Пътна полиция “ уточни, че положителната съгласуваност и връзка с общината е съществена при решаването на проблемите в градската среда. „ Обсъждаме, в случай че има потребност и поправяме планове, като единствената ни обща цел е да повишим пътната сигурност. В момента усложнения и тапи има поради реконстукцията на оборудването над бул. „ Славянски “, само че това е краткотрайно стеснение “. Той напомни ограниченията, които бяха изпълнени за облекчение на водачите, като създаване на краткотрайното кръгово кръстовище на ул. „ Калояновско шосе “ и ул. „ Анастасия Тошева “.
За уязвима група на пътя бе избрана тази на 18-годишните, които са получи своето удостоверение за ръководство на МПС напълно скоро. По време на събитието бяха дадени образци от европейски страни, в които прецизно се съблюдават освен рестриктивните мерки в скоростта в обитаемоте места и отвън тях, само че и пътната маркировка и местата за секване на пешеходци.
В сряда в общинската спортна зала „ Иван Вазов “ ще започва олимпиада по пътна сигурност за възпитаници от 3 и 7 клас. От 10.30 часа децата ще вземат решение хартиени тематични листовки, а по-големите деца ще покажат познания за вярното държание на пътя онлайн. Очаква се към 400 възпитаници да се включат в занятието. Най-добрите ще продължат във втория кръг през месец март. Подобно обучително събитие ще се организира и в други огромни градове, като концепцията на уредниците от Института по пътна сигурност, е самодейността да се трансформира в национална.
Общата идея за повече сигурност на пътя сплоти Община Стара Загора, Института за пътна сигурност, Регионално ръководство на образованието и Aй енд Джи Брокерс.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР