Стара Загора. На 6 септември 2019 г. се навършват 134

...
Стара Загора. На 6 септември 2019 г. се навършват 134
Коментари Харесай

Стара Загора: На 6 септември градът ще чества 134 г. от Съединението

Стара Загора. На 6 септември 2019 година се навършват 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
След Берлинския конгрес от 1878 година България е разграничена на Княжество България и Източна Румелия (в рамките на Османската империя). Българското население, останало под османска власт, се стреми към сливане с освободените българи. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
През 1880 година е основан Българският скришен централен революционен комитет (БТРЦК), който се заема със задачата да реализира обединяването на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с локалното население, се учредяват комитети " Съединение ".
На 6 септември 1885 година в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е регионалният шеф на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е краткотрайно държавно управление отпред с доктор Георги Странски, което афишира присъединението на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с умишлен манифест утвърждава присъединението на региона.
Денят е разгласен за формален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 година
По този мотив Община Стара Загора и Втора механизирана бригада провеждат церемониален общоградски обред с полагане на венци и цветя от 10.30 ч. пред паметника „ Защитниците на Стара Загора “ в парк „ Пети октомври “.
От 11.00 ч. стартира празничен концерт на Общински фолклорен отбор „ Загоре “ на Площада пред Общината.
Денят на Съединението е и празник на селата Пряпорец, Остра могила, Сладък бунар, Малко Кадиево и Стрелец.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР