Стара Загора. Модерното земеделие не може да се развива без

...
Стара Загора. Модерното земеделие не може да се развива без
Коментари Харесай

Министър Христо Бозуков: Модерното земеделие не може да се развива без съвременна техника

Стара Загора. Модерното земеделие не може да се развива без модерна техника. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков при формалното разкриване на профилираното ревю за земеделие БАТА АГРО, което се организира на територията на летище „ Стара Загора “, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите . Той акцентира, че подмяната на остарялата техника и нуждата от прекосяване към модерни способи на произвеждане, са пътят за българския аграрни собственик, който има упоритостите да се развива и да доближи до нови пазари.

Земеделският министър добави, че действия по размер 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства “ от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година са ориентирани към стопаните, които желаят да модернизират производството си. “Подкрепата по нея включва финансова помощ от най-малко 50 % от размера на разноските, за които се кандидатства. Това прави мярката толкоз привлекателна за другояче по този начин нужните вложения, включително земеделска техника “, изясни той.

„ От утвърдените планове по нея, 943 включват вложения за селскостопанска техника. Размерът на утвърдените разноски по тези планове e 650 027 753 лева, а утвърдената дотация е в размер на 380 055 366 лева ”, сподели още министърът.

Министър Христо Бозуков разясни, че за интервала 2015-2020 година в страната са регистрирани 6 505 нови колесни трактори и 942 нови зърнокомбайни. По думите му, е належащо последователно и гладко възобновяване с нови по-модерни, по-надеждни и по-качествени енергетични машини, което би довело до по-модерно, по-сигурно и по-високопроизводително земеделие в България.

„ България е страна с капацитет в региона на земеделието. Необходимо е с общи старания да развием най-хубавите обичаи на родното земеделие, потребните и сполучливи практики, с цел да може работата на земеделските производители да се трансформира в рентабилен бизнес “, сподели още земеделският министър.

Той поздрави уредниците на ревюто за положените старания да показват най-хубавото в региона на селскостопанската техника. Специализираното ревю за земеделие БАТА АГРО ще продължи до 5 юни. Тази година в него вземат участие 183 компании на повърхност от близо 40 000 кв. м. Министерство на земеделието, храните и горите се показва с информативен щанд, където на място специалисти ще дават уточнения на всеки собственик, който желае да кандидатства с план по ограничения по ПРСР.

Пред публицисти министър Бозуков заяви, че резултатите от инспекцията във фермата за норки в село Маджерито ще бъдат оповестени обществено. „ Резултатите не са изненадващи за мен, защото работя със заварени чиновници, тъй че не мога да имам упования “, акцентира земеделският министър. Той още веднъж напомни, че в случай че се потвърдят случаи на дейности на чиновници от Министерството, които не са работили правомерно, оправдано и в полза на земеделските производители, те ще бъдат освободени.
Относно дебата за новата ОСП, министърът съобщи, че се надява да бъде реализирано решение за пакета промени в интерес на земеделците по време на идващото съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира в края на юни в Люксембург.

Министър Бозуков разяснява и влезлите в действие заповеди за възбрана на всеобща и безконтролна сеч. „ Разпоредил съм засилен надзор. Всичко това би трябвало да бъде лимитирано, защото води до промени в климата, понижаване на водоизточниците и на подпочвените води. Ние не можем да ограничим напълно сечта, тъй като има планова и санитарна сеч за поддържане на горите. Всички тези заповеди обгръщат тези региони –устията на реките, водоизточници, ерозиращи зони и вододайни места, с което можем да запазим огромна част от българската гора “, разясни още той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР