Стара Загора. Министерството на туризма е избрало Неолитните жилища в

...
Стара Загора. Министерството на туризма е избрало Неолитните жилища в
Коментари Харесай

Стара Загора: „СПА от неолита“ рекламира района като туристическа дестинация

Стара Загора. Министерството на туризма е избрало Неолитните жилища в Стара Загора за част от името на една от 7-те СПА дестинации, които създава. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Работното наименование на направлението е „ СПА от неолита “. Идейният план за географските и маркетингови наименования, създаден от работна група от експерти от министерството и туристически организации, беше показан през днешния ден от министър Николина Ангелкова на полемика с сектора, извършена в общинската зала „ П. Р. Славейков “. В Югоизточната балнео и СПА-дестинация са включени Старозагорските минерални бани, Сливенските, Хасковските и Кортенските минерални бани.
„ След като получим противоположната връзка от заинтригуваните страни, ще завършваме и цифровизираме 7-те дестинации и те ще бъдат част от тактиката за одобряване на България като направление за целогодишен туризъм. Вярвам, че благодарение на локалната власт ще продължим да надграждаме постигнатото и ще представяме сполучливо България като привлекателна целогодишна дестинация за туристите “, сподели още министър Ангелкова. Тя заяви, че за първото тримесечие на тази година на територията на област Стара Загора са осъществени доходи от 64 000 нощувки, в размер на над 3 млн.лв., което е резистентен растеж от 2 на 100, за трета поредна година.
Ангелкова поздрави Община Стара Загора за напъните, които поставя за развиването на българския туризъм. По думите ѝ, със своите културно-исторически забележителности и благоприятни условия за СПА туризъм в региона, общината има значимо място измежду водещите дестинации за пътувания за българи и чужденци. Тя съобщи,че е извънредно значимо локалните общности да дават оферти за забавни и новаторски начинания, които ще са в интерес на бранша.
За 10 милиона лв. ще могат да аплайват през идващите години организациите за ръководство на туристическите дестинации. Само преди няколко дни Министерство на туризма е утвърдено за план за финансиране на организациите, чиято първа фаза е на стойност 5 млн. лева, изясни отрасловият министър Николина Ангелкова в Стара Загора. Втората фаза на плана ще е за още 5 милиона лв.. Към момента са учредени едвам три организации, които могат да се възползват от тези средства, разясни тя. Това са организациите за ръководство на туристическите региони „ Северно Черноморие “, „ Южно Черноморие “ и „ Родопи “. Пред завършване е основаването на регион „ Рила-Пирин “. Община Стара Загора би трябвало да стане част от организацията за ръководство на туристически регион „ Тракия “, който е със седалище в Пловдив. Колкото по-бързо се случи това, толкоз по-бързо общините, които влязат в този регион ще могат да вземат участие за финансиране по плана, изясни министър Ангелкова. За да се сътвори сходна организация в нея би трябвало да вземат участие най-малко 3 общини, само че е добре да са повече, с цел да могат дружно да популяризират туристическия си артикул, изясни министърът. Със средствата организациите на туристическите региони ще могат да се научат на сполучливи способи за промотиране на дестинацията им, да основат свое лого, слоган, интернет уебсайт. Освен това ще могат да аплайват и за средства за офис на организацията. Назначен специалист пък ще им оказва помощ да се популяризират по-успешно на място. Целта е организациите за ръководство на туризма да се научат да се промотират дружно, като създадат по-разпознаваеми туристическите си артикули и забележителности зад граница.
На 9 май се организира работна среща в Пловдив за учредяването на организацията за ръководство на туристически регион „ Тракия “, изясни зам.– кметът на Стара Загора Красимира Чахова. В нея от страна на Община Стара Загора са взели присъединяване представители на локалната власт и на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града. А учредяването на организацията е на финалната права, добави Чахова.
Според шефа на Регионалния исторически музей Петър Калчев концепцията е добра, защото в множеството селища, в които може да се развива спа и балнео туризъм в района, минералната вода се е употребила още от неолита, без значение дали единствено като източник или по метода, по който го вършим в този момент, акцентира Калчев.Той акцентира, че е нужна социализация и инфраструктура до обектите на културното завещание в района, за което страната би трябвало да задели средства, с цел да се построи повсеместен туристически артикул.
Със свое решение неотдавна Общинският съвет в Стара Загора утвърди предлагането в града да бъде подложен паметник „ Стара Загора – Център на Вселената “. Един от основателите, общинският консултант Пламен Русев, по време на събитието през днешния ден подари тениска, отдадена на концепцията за привличане на туристи и повече доходи за града от туризъм. „ Разчитайте на Министерството на туризма за разпространение на концепцията, която ще притегли интерес към мястото “, сподели още министър Ангелкова.
На форума участваха и представители на Средногорската балнео- и СПА дестинация. На дебата с представители на общините в региона, хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора, участваха също представители на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР