Стара Загора. Изложба Плакат“ с творби на полските членове на

...
Стара Загора. Изложба Плакат“ с творби на полските членове на
Коментари Харесай

Стара Загора: Изложба на сценични плакати на полски автори ще бъде открита в Художествена галерия

Стара Загора. Изложба „ Плакат “ с произведения на полските членове на журито на Международното триенале на театралния афиш ще бъде открита на 29 ноември, сряда, от 18.00 часа в западната зала на Художествена изложба Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . То е единственото интернационално ревю в България, което показва многообразието на театралния афиш.
Експозицията е част от неповторимия фонд на интернационалното триенале и показва творби на международно приети плакатисти, чието въздействие се простира върху цялата модерна европейска образна просвета, а творчеството им образува възгледа за изкуството на плаката от средата на 20 век до през днешния ден. Изложбата включва 30 плаката на Валдемар Швежи, Мечислав Вашилевски, Стасис Ейдригевичус, Роман Каларус, Владислав Плута, Лех Майевски, Томаш Богуславски и Мая Волна.
Полският институт в София работи с Международното триенале на театралния афиш от 1995 година. Благодарение на това съдействие най-авторитетните представители на полската плакатна школа, които са част от интернационалното жури, правят оценка показаните работи, обменят опит с сътрудниците от сектора и откриват забавни и креативен познанства.
Триеналето развива и разпространява плаката, издига ролята му на най-демократично и провокативно образно изкуство, образува неповторима за страната ни колекция и се подрежда измежду одобрените международни конгреси, разяснява шефът на Художествена изложба Стара Загора проф. доктор Марин Добрев. Създадено през 1994 година от Божидар Икономов, Божидар Йонов и Албена Спасова, то и през днешния ден продължава да е единствената настояща интернационална платформа, фокусирана върху театралния афиш в неговите безчет превъплъщения в народен и международен подтекст. Триеналето има зад себе си към този момент 8 сполучливи издания, повече от 20 години работа, стотици планове и изложения в страната и в целия свят, поредност от каталози и албуми.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР