Стара Загора. Изграждането на нагънати листи бяла хартия, на които

...
Стара Загора. Изграждането на нагънати листи бяла хартия, на които
Коментари Харесай

Старозагорската фирма „Аутлайн“ е автор на проекта за Дом „Литературна Стара Загора“

Стара Загора. Изграждането на нагънати листи бяла хартия, на които ще може да се сяда, огледални повърхности и отвесни градини по фасадата планува планът за преустройството на дом Литературна Стара Загора, който би трябвало да бъде подготвен до края на годината.
Осемчленно жури, назначено от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, класира преди всичко с 31,80 точки плана на „ Аутлайн “ ООД от Стара Загора за оповестения конкурс „ Стара Загора – град на поетите. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Благоустрояване на пространството към музей „ Литературна Стара Загора “ и контактна зона “. Основен акцент в него е надиплен лист бяла хартия с размери 6/3 м, който ще бъде изпълнен от бяла мозайка или камък и огледални повърхности от неръждаема стомана, които се чака да трансформират напълно фасадата на бъдещия музей и ще дават друг взор за всеки минувач, обясниха създателите на плана на проведеното показване в общината през днешния ден. По думите им, употребявани са метафорични похвати, които да възбудят въображението на посетителите и да провокират интереса на младежите. Предвидено е още да има отвесни градини по фасадата, които ще се редуват с огледалните повърхности, в търсене на контраст на тежката постройка на някогашния партиен дом. Белият лист хартия символизира креативното начало, от което стартира всичко, настояват от проектантския колектив на арх. Велимир Георгиев.
Класираният на второ място план на „ Структура Студио “ ЕООД, Стара Загора с 25,42 т. планува построяването на пространство с алея на поетите, растителност и места за сядане, символизиращи подредени книги, изпълнени от шлайфан бетон и сцена за литературни четения.
Трети е планът на старозагорската компания „ Риа Консулт “ ЕООД с обща средноаретмитична оценка –21,11 т., на четвърто място е планът на „ Новиза “ ЕООД, София с 19,97 т.
Проведеният конкурс и определеният план получиха възторженостите на присъстващите представители на Съюза на архитектите и Камарата на архитектите в България, изразени от арх. Петър Киряков и арх. Иван Иванов. И двамата предложиха плановете да бъдат показани в профилирани издания. Арх. Киряков изрази задоволството на гилдията, че изборът на реализатори за осъществените планове става посредством процедура на журиране. Имаме разбирането на общината, че градът би трябвало да се трансформира посредством състезания, добави още той.
Оферти за присъединяване в състезанието за абстрактен план се подаваха от 01.12.2017 година до 28.02.2018 година
Председател на журито е зам.-кметът Иванка Сотирова, а измежду членовете са арх. Атанас Динев от Камарата на архитектите в България, арх. Йордан Данев от Съюза на архитектите в България, скулпторът Красимир Зарков от старозагорското посланичество на Съюза на българските художници, основният проектант на Община Стара Загора Виктория Грозева, инж. Веска Узунова – шеф Дирекция „ Строителство и вложения “ в Община Стара Загора и други
По утвърдената от кмета Методика за оценка журито прегледа и оцени показаните планове. Според регламента на състезанието, класираният преди всичко участник - „ Аутлайн “ ООД, Стара Загора, получава премия в размер на 2 000 лева, „ Структура Студио “ ЕООД, Стара Загора, е с парична премия от 1 000 лева, а за третото място „ Риа Консулт “ ЕООД, Стара Загора е премиран с 500 лева
Спечелилият състезанието план ще бъде предоставен за осъществяване, а плануваният бюджет е 100 000 лева с Данък добавена стойност. Зам.-кметът Иванка Сотирова увери, че архитектите ще имат нови благоприятни условия за изява в идните състезания за обновяване на града. Желанието на общинското управление е да приключим до края на годината със сагата Музей „ Литературна Стара Загора “, увери тя.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР