Стара Загора и София са с най-мръсния въздух в Европейския

...
Стара Загора и София са с най-мръсния въздух в Европейския
Коментари Харесай

Стара Загора и София са с най-мръсния въздух в ЕС |

Стара Загора и София са с най-мръсния въздух в Европейския съюз, съобщи ръководителят на Българска асоциация за протекция на пациентите Пламен Таушанов по отношение на излезлия през днешния ден отчет CE-Delft на координиращата организация Европейски алианс за публично здраве (EPHA).

Докладът е направен от консорциум от Неправителствени организации с активност в социална изгода в 10 европейски страни (Испания, Франция, Германия, Полша, Словения, Унгария, Румъния, България, Нидерландия, Италия) под управлението на координиращата организация Европейски алианс за публично здраве (EPHA). Единствен участник от България е Българска асоциация за протекция на пациентите (БАЗП).

Една от констатациите за България е, че броят на източниците за проучване на въздуха от 2013 година е неизменен, плановете на общинско и национално равнище закъсняват, отсрочват се във времето или просто не се извършват в плануваните параметри, а не 30% от плануваното, посочи Пламен Таушанов.

Статистиката показва увеличената смъртност на пациентите от 5 типа болести от финни прахови частици (ФПЧ), изключително в изискванията на COVID-19, което е обвързвано и с огромни обществени разноски и обедняване на популацията.

Проучването изследва обществените разноски, свързани със замърсяването на въздуха в 432 европейски града в 30 страни (групата ЕС-27 плюс Англия, Норвегия и Швейцария). Социалните разноски включват както директни разноски за опазване на здравето (напр. за банкет в болница), по този начин и косвените въздействия върху здравето (напр. болести като ХОББ или по-ниска дълготрайност на живота, дължащи се на замърсяването на въздуха). 

Какви резултати имат върху здравето NO2 (азотен диоксид), PM2.5 (фини прахови частици 2.5) и озон съгласно разбора:

Фини прахови частици

Доказаните резултати: смъртност, в това число и детска; загуба на работни дни; дни с лимитирана активност; продължителен бронхит (ХОББ); хоспитализации, свързани с респираторни болести и сърдечносъдови болести. Като евентуални резултати са посочени използването на лекарства, признаците на долните дихателни пътища и диабетът.

Озон

Доказани резултати:   остра смъртност; хоспитализации свързани с респираторни и кардиологични заболявания; дни с лимитирана активност; ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест ). Вероятни резултати - хронична смъртност, загуба на работни дни.

Азотен диоксид

Доказани резултати: нараснал риск от смъртност (дългосрочен); бронхит при астматични деца; хоспитализации, свързани с респираторни болести. Вероятни резултати - сърдечносъдови болести, остра смъртност.

Полициклични ароматни въглеводороди

Доказан резултат - рак, евентуален - сърдечносъдови заболявания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР