Стара Загора. Гражданите на Стара Загора са най-важни. Те имат

...
Стара Загора. Гражданите на Стара Загора са най-важни. Те имат
Коментари Харесай

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Гражданите са най-важни и затова ние им дължим отчет за свършеното, за да знаят, за какво отиват парите им

Стара Загора. Гражданите на Стара Загора са най-важни. Те имат права и отговорности и са данъкоплатци. Затова ние им изискуем доклад за свършеното, с цел да знаят, защо отиват парите им. Това сподели пред старозагорската общност кметът Живко Тодоров, по време на доклада си за 2018 година, в препълнената зала на хотел „ Мериан Палас “, в сряда вечерта, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Той акцентира, че всички старозагорци, които са дали своят вот на изборите през 2015 година, са дали своето доверие за осъществяването на избрана стратегия, упълномощили са да бъдат осъществени поставените задания и би трябвало да бъдат осведомени по какъв начин това се случва.
На събитието участваха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, регионалният шеф Гергана Микова, народни представители от Старозагорски район, зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, кметовете на Казанлък Галина Стоянова, на Гурково Иван Иванов, на Мъглиж Господин Господинов, на Павел баня Станимир Радевски, както и омбудсманът Надежда Чакърова, представители на държавните, културните и просветителните институции в града, на спортните клубове и бизнеса, неправителствените организации и синдикатите, на болничните и обществените заведения, медиите, браншовите организации и други
Кметът разяснява в елементи осъществяването на целите на Общината през миналата 2018 година – възстановяване на просветителната и културна инфраструктура, благоустрояване и вложения, просвета и спорт.
Финанси
„ Стремим се общината да не влиза в отговорности и да извършва уговорките си с наличните запаси. От 2012 година не сме вдигали налозите, тогава променихме такса боклук, която още веднъж остана с най-ниски граници спрямо огромните градове “, акцентира Живко Тодоров. Той изясни, че е споделил свое мнение по отношение на налога за МПС и замърсяването, което идва от избрани коли. „ Който замърсява повече въздуха и атмосферата, би трябвало да заплаща и по-висок налог. Изповядвам мнението, че във всеки един налог би трябвало да има заложена философия, смисъл и дух “, сподели кметът. И бе безапелационен, че това е спор, който би трябвало да се води в обществото по цивилизован метод, и че задачата не е да се събират доходи в бюджета. „ Вижда се, че вършим повече неща без да се подвигат налозите, в случай, че минималната работна заплата се подвига всяка година. Оправяме се с по-голяма бистрота, свалихме и цените на осъществяваните услуги. За сметоизвозване преди сме плащали 7,5 млн. лева на година, а в този момент по 6,5 млн. лева, което са 8 млн. лв. спестени за два управнически мандата. Намалихме съществено и цените за асфалтиране на улици и за тротоари. При нас те са едни от най-ниските. Свалихме и цената за осветяване с 30%, внедрихме и енергийната успеваемост “, изясни Живко Тодоров.
Общината организира консервативна финансова политика при прецизно съблюдаване на бюджетната дисциплинираност. Международната рейтингова организация „ Стандарт енд Пуърс “ удостовери дълготрайния ѝ кредитен рейтинг „ ВВВ- “ със постоянна вероятност.
Индустриална зона „ Загоре “
„ Една от опорните точки е, че в общината няма вложения и, че старозагорският бизнес изостава. Смея да настоявам, че ние имаме съображение да се гордеем с него. Благодарение на старозагорския бизнес безработицата е рекордно ниска - едвам 2,6%, като се резервира и равнището на раждаемостта. Въпреки това учредихме индустриална зона „ Загоре “ в рамките на града, с връзки, инфраструктура – вода, ток и канализация, с комфортен градски превоз “, изясни кметът.
В момента е подготвен и Подробен устройствен план на зоната. Акционер в нея, с вноска от 3,5 млн. лева, стана и страната, в лицето на Национална компания „ Индустриални зони “ ЕАД.
„ Ще има резултат за града – по-висока претовареност, ще се заплащат налози в бюджета на общината “, безапелационен бе Живко Тодоров.
Според Стефан Шоселов, ръководител на Съвета на шефовете на „ Загоре “, към този миг има висок интерес към зоната. Той прикани локалния бизнес да бъде деен и да се възползва от извънредно атрактивните 22-25 евро цена за кв м. „ Благодаря за съвършената работа сред общината и бизнеса. Всичко се реализира в рамките единствено на една година – от раждането на концепцията до изработването на Подробен устройствен план, което е похвално “, акцентира Стефан Шоселов.
Строителство и вложения
„ Част от вложенията в града са от европейски фондове и с помощта на тази помощ доста български градове бяха актуализирани, включително и Стара Загора. За да изберем положителните и хубави планове работихме в тясно съдействие с браншовите организации на архитектите, като се поучихме от остарели неточности “, означи градоначалникът.
Той акцентира, че „ Аязмото “ е емблематичен за града обект, който е имал потребност да бъде освежен. Понесени са доста рецензии по време на строителството, тъй като хората са чувствителни във връзка с него, само че резултатът към този момент се вижда. Очакванията са огромна част от старозагорци да са задоволени и да се гордеят с направеното.
„ Проектът за надлеза над бул. „ Славянски “ мощно разбуни духовете и е конфликтен, тъй като затворихме съвсем цялото придвижване в града за осъществяването му, което сътвори доста неудобства за жителите. Мостът беше рисков, “ безапелационен бе Живко Тодоров. И добави, че удобствата ще са доста повече – четири платна за придвижване, естествени тротоари, велоалея, както и две кръгови кръстовища. Ще бъде построена и спомагателна пътна лента за завиване надясно на кръстовището с бул. „ Христо Ботев “, което ще облекчи трафика и ще се избегне приемането на тапи.
„ При плана за центъра и неговото закъснение има справедливи и субективни аргументи. Строителството бе спряно за няколко месеца от Института по паметниците на културата, поради откритите гробове пред общината. ВиК завършиха преди седмица своята работа. Считам, че до края на годината ще приключим обекта “, увери кметът. Той бе безапелационен, че в случай че до 20 декември изпълнителят не е подготвен ще би трябвало да заплаща неустойки. „ Харесвам този план и той е за положителното на града. Старата затворена от двете страни улица не отиваше на Стара Загора. Хората тук заслужават прекрасен център с европейски образ “, показа той.
До момента са подписани 75 контракта с Българска банка за развиване за възобновяване и саниране на жилищни здания. 65 от тях са регистрирани пред Министерство на регионалното развитие, дефинитивно са признати и предадени на притежателите за употреба. Още 145 здания в Стара Загора чакат финансиране по програмата, стана ясно от доклада.
Преди няколко седмици бе предоставено продължението на новия парк „ Артилерийски “, през който ще минава продължението на ул. „ Хр. Ботев “. „ Там трябваше да има жилищен комплекс. Ние не искахме това и взехме политическо решение да стане паркова територия. Изградихме северната част и убедихме премиера за останалите 40 дка, които трябваше да са застроени също със жилища “, акцентира градоначалникът. Той заяви, че там ще бъдат издигнати храм, за което е разговаряно с митрополита, нов скейтпарк по европейски стандарт и доста зелени площи, които желаят старозагорци.
„ Относно градския превоз – доста хора ни хулиха през 2012 година, когато прекратихме договорите с частните превозвачи. Сега резултатът е нови тролеи, рейсове и спирки, предстоят въвеждането на телематика, на камери и „ умни “ светофари, напомни Тодоров. Важни транспортни артерии се ремонтират сполучливо, измежду тях са бул. „ Руски “, „ Св. отец Паисий “, които са и с напълно възобновена ВиК инфраструктура.
Кметът се спря също и на плановете от просветителната и културната инфраструктура, които са в развой на осъществяване, както и на тези, които ще стартират през идната година. Завършена е постройката на Националната гимназия по ветеринарна медицина, реновират се ЕГ „ Ромен Ролан “, СУ „ Железник “, СУ „ Иван Вазов “, ОУ „ Веселин Ханчев “, детски градини „ Звездица “ и „ Звънче “, връща се към живот и къщата на Николай Лилиев, подрежда се Музей „ Литературна Стара Загора “, утвърден е идейният план за Летния спектакъл. „ Амбициозно подхождаме и към зоопарка, който може да е образец за цяла България “, означи Живко Тодоров. Той уточни, че над 100 000 души го посещават на година, а броят им ще скочи неведнъж след осъществяване на подобренията. За „ Самара 1 “ има утвърден план по ПУДООС. Догодина стартира работа и по съветския пазар, който следва да бъде видоизменен - съвременен и закрит, а улицата до него ще бъде с четири платна.
По време на доклада кметът Живко Тодоров и всички присъстващи в залата приветстваха Мария Жекова, за дарението на парцел за над 1 млн. лева в центъра на града, което тя направи през предходната година. Според волята на донора, през 2019 година общината ще построи там Културен център за надарени деца. Общината ще поддържа и младите математици на Стара Загора, които носят медали от всички краища на света. „ Разговаряли сме с Любомир Любенов и желаеме да създадем център за гении, където те ще имат всички условия за образование “, заяви кметът.
„ Имаше обвинявания, че за спорта вършим прекомерно доста, само че 2018 година е годината на културата. И в единия, и в другия сектор се реализира извънредно доста и се надгражда непрекъснато. Поздравявам ръководителите на операта, на театрите и галерията за положителната работа “, сподели Живко Тодоров.
В 25 села в общината са извършени поправки на обща стойност 113 054 лева На нов пенсионерски клуб се радват жителите на с. Казанка, ремонтирани са пенсионерския клуб и читалището в Загоре, ремонт на покрива и вътрешен ремонт е изработен на пенсионерския клуб в с. Калитиново на стойност близо 50 000 лева Над 30 000 лева е цената на ремонта на здравната работа в с. Преславен, регистрира кметът.
Близо 290 000 лева е цената на осъществения настоящ ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в община Стара Загора. Благоустроени са улици в селата Богомилово и Маджерито, ремонтирана е тротоарна настилка в с.Хан Аспарухово за над 46 000 лева С обезпечените 700 000 лева от Агенция Пътна инфраструктура е осъществен ремонт на пътя от с. Старозагорски минерални бани до с. Пъстрово. С 1 млн. лева е реконструиран пътят с.Борово – с. Михайлово.
По време на доклада Живко Тодоров прикани всички старозагорци да ценят и пазят направеното. Заради непрекъснатите похищения върху целостта на близо 80-те детски площадки и 8-те открити стадиони за футбол и баскетбол, е основана група към звено „ Озеленяване и комунални действия “, която следи за сигурността на местата за игра и нужните ремонтно-възстановителни действия. Това лято бяха ремонтирани 49 детски площадки, изумени от вандалски прояви, за което са изхарчени близо 52 хиляди лева Върви замяна и на изпокъсаните оградни мрежи на 8-те стадиони за футбол и баскетбол, основани през последните няколко години.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР